Lista predvođena SNS-om osvojila većinu u Beogradu

Najviše glasova na lokalnim izborima u nedjelju u Beogradu osvojila je lista “Aleksandar Vučić – Zato što volimo Beograd”, za koju je glasalo 45,60 posto izašlih birača, pokazali su preliminarni rezultati Gradske izborne komisije.

Ta lista, koju predvodi Srpska napredna stranka, imat će 64 mandata u Skupštini Grada Beograda, pokazuju podaci sa 71,39 obrađenih biračkih mesta, odnosno 67,14 posto biračkog tijela.

Kako je naveo predsednik GIK-a Zoran Lukić, cenzus su prešle još tri liste: “Dragan Ðilas – Beograd odlučuje, ljudi pobeđuju” sa 18,71 posto (26 mandata), “Aleksandar Šapić – Gradonačelnik” sa 8,27 posto glasova (11 mandata) i “Ivica Dačić – Socijalistička partija Srbije – Dragan Marković Palma – Jedinstvena Srbija” sa 6,35 posto glasova (devet mandata).

Ispod cenzusa su lista “Inicijativa Ne davimo Beograd – Žuta patka – Čiji grad – Naš grad – Ksenija Radovanović” sa 3,37 posto, dok je lista “Dosta je bilo i Dveri – Da ovi odu, a da se oni ne vrate” osvojila 3,87 posto glasova izašlih birača.

SNS uspješan u Aranđelovcu, Boru i Sevojnu

Ostale liste su imale znatno manji procenat osvojenih glasova, prenosi agencija Tanjug.

Predsjednik GIK-a izjavio je kako su beogradski izbori protekli u miru i bez prijavljenih značajnijih kršenja izborne procedure.

Upitan da prokomentira navode CRTA-e da tri posmatrača nisu mogla prisustvovati glasanju, Lukić je kazao kako ga je predsjednik CRTA-e obavijestio o tome i kako je on odmah pozvao predsjednike tih biračkih odbora i zamolio ih da omoguće svim – kako stranim, tako i domaćim – posmatračima da prisustvuju utvrđivanju rezultata glasova na biračkim mjestima.

“To im je i omogućeno istog trenutka”, rekao je Lukić novinarima.

Pored Beograda, u nedjelju se glasalo za lokalne skupštine u Aranđelovcu, Boru i Sevojnu, a kako je u nedjelju navečer izjavio predsjednik Srbije i lider SNS-a Aleksandar Vučić, i tamo su liste predvođene naprednjacima pobijedile sa 50 posto i više osvojenih glasova.

Izvor: Al Jazeera i agencije