Grujičić predložio Dodika za Zlatnu plaketu Srebrenice

U nedjelju, 11. marta, bit će održana svečana sjednica povodom Dana općine Srebrenica (Al Jazeera)

Nakon što je održana šesta tematska sjednica Skupštine općine Srebrenica na kojoj su odbornici iz Kluba Srba usvojili Odluke za nagrade i priznanja općinski načelnik Mladen Grujičić kazao je da su bošnjački odbornici pokazali kakvu percepciju imaju prema Srbima.

“Ovo što su uradili zaista je neprimjereno i pokazuju kakvu percepciju imaju prema predsjedniku RS-a, Republici Srpskoj i srpskom narodu. Ovdje se vodi politika iz Sarajeva i to nije njihov stav, a to su rekli i na sastancima. Vidite i sami da su najavili i da se neće na ovome zaustaviti, nego su najavili neki ‘nered’ u Srebrenici. Svako ima pravo da iskaže svoje nezadovoljstvo na bilo koji način. Komisija za izbor je jasno i jednoglasno donijela odluku da ja predlažem kome će biti uručena Zlatna plaketa i ja sam predložio predsjednika RS-a Milorada Dodika. Mislim da je to priznanje trebao dobiti i ranije, obzirom koliko je u Srebrenicu uloženo sredstava od Vlade RS-a u kojoj je on bio predsjednik. To se nije desilo, jer su vlasti bili predstavnici Bošnjaka koji ne uvažavaju predsjednika RS-a i Republiku Srpsku. Ovo smatram djelimično udarom na načelnika Općine jer, navodno, imam podršku, a kad treba da se odluči, onda podrška ne postoji. Ovo nije preglasavanje, ovo je jednostavno izraz jednog mišljenja svih odbornika koji su pozicija i opozicija”, kazao je Grujičić.

Bošnjaci napustili sjednicu

Predsjednik Skupštine općine Srebrenica Alija Tabaković kazao je da su Bošnjaci napustili sjednicu jer je Zlatna plaketa te općine dodijeljena Dodiku. Njegov je stav da odluke Skupštine općine Srebrenica trebaju biti u interesu svih građana.

“Mi nismo protiv toga da načelnik predlaže kandidate za Zlatnu plaketu, međutim, obrazloženje i razlozi koje je nama načelnik Grujičić ponudio apsolutno nisu tačni. Oni su stvar kompromisa. Načelnik što govori da je načelnik svih građana je prosto netačno, jer je načelnik jutros pozvao u kabinet većinu ili sve srpske odbornike s ciljem dogovora i preglasavanja Bošnjaka. I da je tako potvrđuje dokaz da je kod dodjele priznanja, mimo svih procedura, predložen za drugo priznanje, Srebrnu plaketu, Mladen Ivanić, koji nema nikakve veze sa Srebrenicom niti sa projektima u Srebrenici. To je bila stvar kompromisa među srpskim političkim partijama. Za nas je neprihvatljivo da Dodik dobije Zlatnu plaketu općine Srebrenica i, na kraju krajeva, nema nijednog opravdanog razloga, jer bilo je i prečih. U ovom momentu to je bila Vlada Republike Srbije, koja je uložila 12 miliona maraka u Srebrenicu. Načelnik je bio ultimativan i to je razlog što smo napustili rad u Skupštini. Kako će se dalje odvijati politika u Srebrenici vidjet ćemo. Za nas su ove odluke neprihvatljive, kao i svečana sjednica. Mi nećemo prisustovati”, rekao je Tabaković.

U nedjelju, 11. marta, bit će održana svečana sjednica povodom Dana općine Srebrenica.

Povjereništvo Stranke demokratske akcije (SDA) u Srebrenici smatra neprihvatljivim Odluku Skupštine općine Srebrenica da najveće općinsko priznanje dodijeli Miloradu Dodiku, javlja Anadolija.

Reagovao SDA Srebrenice

“Dodjela najvećeg priznanja političaru koji negira sudski dokazan i presuđeni genocid u ‘zaštićenoj zoni’ UN-a Srebrenica nad Bošnjacima, a kojeg su počinile vojska i policija RS-a, vraćanje je Srebrenice u mračnu prošlost iz 1995. godine. Sramno je dodijeliti priznanje opštine Srebrenica čovjeku koji vrijeđa žrtve genocida, veliča ratne zločince, dodjeljuje odlikovanja ratnim zločincima i daje nazive ustanovama po imenima nekih od najvećih ratnih zločinaca koje civilizacija pamti”, navodi se u saopćtenju Povjereništva SDA Srebrenica.

SDA smatra da se takvom “sramnom i nepotrebnom” odlukom Skupštine općine Srebrenica narušava dostignuti stepen međunacionalnih odnosa i podstiču oni koji nisu za suživot u Srebrenici.

“Pozivamo izabrane bošnjačke odbornike da ne prisustvuju svečanoj sjednici Skupštine opštine Srebrenica na kojoj je planirana dodjela ovog priznanja. Pozivamo domaće i međunarodne institucije i organizacije da preispitaju svoju saradnju sa načelnikom opštine Srebrenica, zbog dodjele priznanja čovjeku koji se nalazi na crnoj američkoj listi, koji je izolovan od većine evropskih zemalja i koji godinama provodi sistemsku diskriminaciju nesrba u bh. entitetu RS. Također, pozivamo domaće i međunarodne institucije i organizacije da nastave podržavati projekte građana, ali i sve druge projekte na izgradnji suživota u Srebrenici”, naveli su iz Povjereništva SDA Srebrenica. 

Izvor: Agencije