Delawie ponovo pozvao na ratifikaciju Sporazuma o demarkaciji

Ignorirajte lažne vijesti, poručio je američki ambasador (Ambasada SAD u Prištini)

Američki ambasador u Prištini Greg Delavi ponovo je pozvao je poslanike u kosovskom parlamentu da ove sedmice izglasaju Sporazum o demarkaciji, koji je potpisan 26. avgusta 2015. u Beču, i, kako je naveo, okončaju to pitanje.

Delavi smatra da je ratifikacija tog sporazuma bliža nego ikada.

“Mnogo napornog usaglašavanja političkih subjekata dovelo je do toga da Sporazum o demarkaciji sa Crnom Gorom bude bliži ratifikaciji nego ikada. Poslanici, vreme je da ga prevedete preko cilja ove nedelje”, naveo je Delavi na svom Tviter-nalogu.

Kosovski parlament je tri puta do sada odlagao ratifikaciju zbog nedostatka dvotrećinske većine, a prištinski mediji nagađaju da bi vanredna sednica Skupštine na kojoj bi se ponovo našlo ovo pitanje mogla da bude održana ove sedmice.

Veseli računa na Srpsku listu

Predsednik kosovske skupštine Kadri Veselji rekao je da će sednica o demarkaciji biti održana vrlo brzo, ali nije naveo datum, javila je RTK 2 pozivajući se na Lajmi.net.

“Imaćemo vrlo brzo sednicu za demarkaciju i ovo pitanje će se završiti verovatno ovih dana, ali možda će to biti i naredne sedmice”, rekao je Veseli.

On smatra da ne bi trebalo ponoviti greške od prošle nedelje.

“Mi ne bi trebalo da pravimo greške poput onih od prošle nedelje. Verujem da ćemo imati podršku svih zajednica, uključujući Srpsku listu, i da ćemo zajedno ratifikovati demarkaciju”, rekao je Veselji.

Inače, Sporazum o demarkaciji je uslov da Kosovo dobije viznu liberalizaciju.

Srpska lista, koja učestvuje u privremenim kosovskim institucijama, ranije je saopštila da neće podržati Sporazum o demarkaciji, a istog stava je i opozicioni pokret Samoopredeljenje.

Kosovska skupština ima 120 poslanika, a za ratifikaciju Sporazuma potrebna je dvotrećinska većina. Opozicija, naime, smatra da je Sporazum o demarkaciji sa Crnom Gorom potpisan na štetu kosovske teritorije.

Izvor: Al jazeera