Erdogan prozvao Haradinaja: Polagat ćeš račun pred Kosovarima

Kako prenosi Koha Ditore, Erdogan je pozvao ljude na Kosovu da protestuju protiv Haradinaja (Anadolija)
Kako prenosi Koha Ditore, Erdogan je pozvao ljude na Kosovu da protestuju protiv Haradinaja (Anadolija)

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan kritizirao je kosovskog premijera Ramusha Haradinaja zbog odluke da smijeni šefa obavještajne službe i ministra unutrašnjih poslova, upitavši ga prema čijoj direktivi je to uradio.

Erdogan je u Istanbulu govorio na kongresu Stranke pravde i razvoja (AKP), a tom prilikom se osvrnuo na antiterorističku akciju Obavještajne službe Turske (MIT) na Kosovu, u skolpu koje su istaknuta imena organizacije prevođene imamom Fetullahom Gulenom prebačena u Tursku.

Kritizirao je kosovskog premijera Ramusha Haradinaja, te kazao kako je žalostan zbog njegovog poteza koji je uslijedio.

“Naša obavještajna služba je operacijom na Kosovu uhvatila i prebacila najviše čelnike ove organizacije na Balkanu. Ali, žalostan sam zbog jedne stvari. Kosovski premijer (Ramush Haradinaj) smijenio je čovjeka na čelu obavještajne službe i ministra unutrašnjih poslova. Pitam kosovskog premijera, po čijoj direktivi si napravio takav korak? Od kada si ti počeo štititi one koji pokušavaju izvršiti udar na Republiku Tursku”, poručio je Erdogan.

Škole koje finansira Gulen

Erdogan je Haradinaju poručio kako će pred Kosovarima polagati račun za to što je hranio one koji su pokušali izvesti udar na Tursku.

“Turska je Kosovo prihvatila kao bratsku zemlju. Kako ti možeš pored sebe hraniti one koji su pokušali izvesti udar na Tursku, ti ćeš za to polagati račun. Pred mojom braćom Kosovarima, onima koje ja poznajem, polagat ćeš račun za to, ja to znam”, poručio je Erdogan.

Kako prenosi Koha Ditore, Erdogan je pozvao ljude na Kosovu da protestuju protiv Haradinaja.

“Karijera premijera Kosova će se završiti”, istakao je Erdogan, prenosi list.

Tokom akcije uhvaćeni su i posebnim letom prebačeni u Tursku Cihan Ozkan, Kahraman Demirez, Hasan Huseyin Gunakan, Mustafa Erdem, Osman Karakaya i Yusuf Karabina.

Prema Anadoliji, oni su bili povezani sa školama koje finansira Gulenov pokret.

Službena Ankara Gulena smatra odgovornim za pokušaj državnog udara prije dvije godine u Turskoj.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO