Yildirim u Sarajevu: Neophodno povećati turske investicije u BiH

Turski premijer Binali Yildirim nalazi se u dvodnevnoj posjeti Bosni i Hercegovini (Anadolija)

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić nakon sastanka s premijerom Turske Binalijem Yildirimom u Sarajevu najavio je da će brzo biti finaliziran sporazum o slobodnoj trgovini i da je gost iz Turske izrazio potpunu spremnost da se na najmanje pet sljedećih godina garantira izvoz mesa iz Bosne i Hercegovine, javlja Anadolija.

Zvizdić je ocijenio Tursku jednim od najvažnijih, najznačajnijih prijatelja Bosne i Hercegovine, kazavši da ta država “kontinuirano, požrtvovano, vrlo jasno daje podršku Bosni i Hercegovini u realizaciji svih strateških ciljeva”.

Yildirim je kazao da je nužno povećati broj turskih investicija u Bosni i Hercegovini, ali i razmjenu robe.

“Odnosi Turske i Bosne i Hercegovine imaju korjenitu prošlost i vrlo dobru budućnost, posebno na Balkanu, za uspostavljanje mira i prosperiteta. Činimo konkretne korake na tom putu, a Turska je među prvih deset zemalja po svim ekonomskim kriterijima”, rekao je Yildirim, a prenijeli bh. mediji.

Pružio je punu potporu Bosni i Hercegovini na putu u NATO i Europsku uniju.

“Znamo šta je mir i Bosna i Hercegovina najbolje zna šta je mir”, dodao je.

Povećati robnu razmjenu i investicije

Zvizdić je potvrdio i kako je s Yildirimom razgovarao o najvažnijim vanjskopolitičkim i unutarnjim ciljevima i prioritetima Bosne i Hercegovine, navodeći kao ključne prioritete europske integracije i NATO.

“Posebno sam zamolio premijera da Turska, kao važna članica NATO-a, i dalje nastavi snažno pružati podršku Bosni i Hercegovini, a posebno da se založi za mogućnost aktiviranja Akcionog plana za članstvo u NATO-u, čije aktiviranje očekujemo na jednom od narednih sastanaka”, istaknuo je Zvizdić.

Naveo je i kako su razgovarali o miru i stabilnosti na području te ekonomskom razvoju Bosne i Hercegovine, uz napomenu da su ekonomske teme bile glavni, dominantni dio razgovora.

“Turska je uvijek bila među prvih deset trgovinskih partnera Bosne i Hercegovine i među deset investitora. Obim naše razmjene u prošloj godini bio je 1,2 milijardi konvertibilnih maraka (600 miliona eura) sa tendencijom rasta. Imamo potencijale da do kraja 2019. godine taj nivo razmjene poraste na dvije milijarde konvertibilnih maraka (milijardu dolara), sa posebnim fokusom na pitanje izvoza poljoprivrednih proizvoda. Pokrivenost uvoza izvozom je zadovoljavajuća”, kazao je Zvizdić.

‘Turska je pravi, veliki i istinski prijatelj’

Napomenuo je i kako je “Turska uvijek bila onaj pravi, veliki i istinski prijatelj koji se nikada nije miješao u unutrašnje stvari Bosne i Hercegovine, ali su uvijek pozitivno odgovorili na zahtjeve i molbe koje je imala Bosna i Hercegovina u smislu podrške na međunarodnom, globalnom nivou”.

Izrazio je optimizam i kad je u pitanju izgradnja brze ceste Sarajevo – Beograd, kazavši da “taj optimizam temelji na dvije bitne činjenice”, a to su “istinska spremnost i Bosne i Hercegovine i Srbije da unaprijede infrastrukturnu povezanost […] i druga, još važnija činjenica, da dio tog projekta jeste prijateljska država Turska, što daje punu garanciju da će taj projekat biti u potpunosti realiziran”.

Podsjetio je da je završena analiza i jedne i druge trase. Sve to govori, kaže, da se može očekivati da će prilikom skorašnje posjete predsjednika Republike Turske Recepa Tayyipa Erdogana “sasvim sigurno u administrativnom i u smislu definisanja modela i finansijske konstrukcije, početi realizacija prstena koji će povezati Sarajevo i Beograd i sa sjevera i juga”.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO