SAD upozorava na moguće napade na Kosovu

Amerikancima se preporučuje da obrate pažnju na to gdje se nalaze službe sigurnosti (EPA)

Ministarstvo vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država upozorilo je američke državljane na povećan rizik od terorističkih napada na Kosovu, pogotovo u vrijeme nadolazećih uskršnjih blagdana.

Američki državljani trebali bi biti oprezni tokom događaja vezanih za proslave katoličkog i pravoslavnog Uskrsa, navela je Ambasada SAD-a na Kosovu.

“Ekstremisti se nastavljaju fokusirati na turističke lokacije, trgovačke centre, barove, vjerske objekte i druge lake mete”, navodi se u saopćenju.

Zbog toga se američki državljani upozoravaju da obrate posebnu pažnju na tim i sličnim mjestima, navedeno je na sajtu Ambasade.

Američke preporuke

Američkim državljanima preporučuje se da se ne ističu u javnosti i izbjegavaju da na sebe privlače pažnju kao na Amerikance i obrate pažnju na lične sigurnosne planove, jer, kako se kaže, kriminalci i teroristi mogu pratiti njihovo kretanje. Zbog toga se preporučuje promjena rute kretanja kako bi bili nepredvidljivija meta.

Također se savjetuje da budu svjesni svog okruženja i obrate pažnju na izlaze u slučaju opasnosti i na službe sigurnosti.

Također je preporučeno izbjegavanje javnih okupljanja i demonstracija i da budu na oprezu kad se nalaze na popularnim turističkim lokacijama, kao i da prate obavještenja Ambasade SAD-a i najbližeg konzulata, te događanja na društvenim mrežama i u lokalnim medijima.

Izvor: Al Jazeera