Saborska zastupnica upozorila na oskvrnuće islamskih osmrtnica

Ermina Lekaj Prljaskaj kaže da je 'počinjenje ovog strašnog svetogrđa ispunjava potpunom nevjericom i razočaranjem' (Twitter)

Nakon što su u četvrtak u medijima objavljene fotografije oskvrnutih osmrtnica građana islamske vjeroispovijesti, saborska zastupnica Ermina Lekaj Prljaskaj pozvala je mjerodavna državna tijela Hrvatske da hitno poduzmu sve mjere radi utvrđivanja činjeničnog stanja i procesuiranja odgovornih za to nedjelo.

“Danas su brojni internetski portali u Republici Hrvatskoj prenijeli šokantne fotografije koje prikazuju oskvrnuće osmrtnica naših preminulih sugrađana islamske vjeroispovijesti. Kao zastupnica Hrvatskoga sabora, u kojem predstavljam i manjinske zajednice s velikim brojem pripadnika islamske vjeroispovijesti, apeliram na sva nadležna državna tijela da što žurnije poduzmu sve nužne mjere i radnje radi utvrđivanja činjeničnog stanja i procesuiranja odgovornih za počinjenje ovog nedjela”, navodi u saopćenju saborska zastupnica albanske, bošnjačke, crnogorske, makedonske i slovenske manjine.

Osnovna pravila morala

Na Twitteru su u četvrtak objavljene fotografije dviju muslimanskih osmrtnica premazanih svinjskom masti na Borongaju u Zagrebu.

Ermina Lekaj Prljaskaj je podsjetila da je u mnogim muslimanskim zemljama širom svijeta Hrvatska prepoznata kao država u kojoj je muslimanska manjina na najbolji mogući način integrirana u ostatak društva, pa ih zato, istakla je, “počinjenje ovog strašnog svetogrđa ispunjava potpunom nevjericom i razočaranjem”.

“Ovim nakaznim činom moralne opačine je cijelome hrvatskom društvu upućen ozbiljan izazov, na koji moramo svi zajedno, kao odgovorni građani, solidarno i civilizirano odgovoriti. Nepoznati počinitelji ovog sramotnog nedjela su, narušavajući mir pokojnika, iskazali potpuni prijezir prema temeljnim pravilima morala i ljudskosti, pa stoga pozivam nadležna tijela da počiniteljima izrekne primjerene kazne, koje će u potpunosti odgovarati svrsi generalne i specijalne prevencije kod počinjenja ovakvih djela koja mogu uznemiriti cijelo društvo”, navodi se u saopćenju Ermine Lekaj Prljaskaj.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO