Sa Kosova deportirana šesterica Turaka

Šest državljana Turske, koji su radili u školama na Kosovu, deportovano je u četvrtak u zemlju porekla mimo uobičajene procedure, a reč navodno o sledbenicima imama Fethullaha Gulena, kojeg zvanična Ankara potražuje zbog tvrdnje da je organizator pokušaja puča, koji se u toj zemlji dogodio polovinom jula 2016. godine.

Deportaciju Turaka je prištinskim medijima potvrdio njihov advokat Urim Vokshi, koji je rekao da su oni uhapšeni po nalogu kosovske tajne službe.

Turski državna novinska agencija Anadolija, pak, javila je da su oni uhapšeni po nalogu turske tajne službe.

Bez procedure i prava na žalbu

Oni su, kako prenosi portal Koha.net, u Tursku deportovani bez uobičajene procedure i prava na žalbu, posebnim avionom.

Uhapšeni su i kasnije deportirani Cihan Ozkan, Kahraman Demirez, Hasan Huseyin Gunakan, Mustafa Erdem, Osman Karakaya i Yusuf Karabina.

Uhvaćena šestorka je predata turskim nadležnim organima na dalje procesuiranje.

Kosovski portal GazetaExpres objavio je, uz prvu vest o hapšenju šestorice turskih državljana, da je predsednik Kosova Hashim Thaci ispunio prvi uslov turskog predsednika Recepa Tayyipa Erdogana, dogovoren tokom njihovog susreta u decembru 2016.

Ovaj portal je objavio da je Thacijev sin završio školu u kojoj su radila šestorica Turaka, kao i deca mnogih kosovskih političkih lidera i uglednih ličnosti.

Haradinaj neobaviješten, Veseli osuđuje

Premijer Kosova Ramush Haradinaj tvrdi da ga niko nije zvanično obavestio o tom hapšenju i da raspolaže nepotpunim informacijama o hapšenju i deportaciji.

On je na svom Facebook profilu napisao da će postupiti u skladu sa Ustavom i zakonima u vezi sa ovom akcijom.

Predsednik Skupštine Kosova Kadri Veseli se takođe ovim povodom oglasio na Facebooku i osudio postupanje institucij Kosovaa prema turskim državljanima.

On je naveo da takvo postupanje nije u skladu sa vladavinom prava i demokratijom.

Smatra da su takva netransparentna hapšenja ostavila prostor za sumnju u postupanje nadležnih organa.

“Današnje hapšenje šest turskih državljana sa važećom dozvolama za boravak na Kosovu i uposlenika u školama ‘Mehmet Akif’, akreditovanim po važećim kosovskim standardima, ne predstavlja odgovarajući oblik razvoja vladavine zakona kao neophodnu konsolidaciju demokratije. Preduzimanje takve akcije bez poštovanja odgovarajućih procedura i nedostatak transparentnosti ostavlja prostor za sumnju da nadležni organi rade na svoju ruku”, naveo je Veseli.

Suroi: Ugrožena su ljudska prava

Takođe smatra da čin netransparentnog hapšenja stranih državljana ne odgovara evropskim vrednostima, koje bi Kosovo trebalo da primenjuje.

“Kosovo nema alternativu osim evropskog puta. To, naravno, zahteva vladavinu prava i odgovornost svih koji krše zakon”, smatra Veseli.

Kosovski pisac i publicista Veton Suroi je hapšenje šestorice turskih državljana nazvao “moralnim padom”.

“Kosovo je oslobođeno i postalo nezavisno kao jedan od najvećih međunarodnih projekata za zaštitu ljudskih prava. Skoro 20 godina nakon oslobođenja, država Kosovo, umesto da štiti ljudska prava, ugrožava Ih, što je pokazala deportacija turskih građana mimo svih zakona”, naveo je Suroi.

Izvor: Agencije