Raste podrška građana Crne Gore članstvu u EU

Većina građana podržava Đukanovića za predsjednika, iako nisu zadovoljni radom vlade (EPA)

U Crnoj Gori u porastu je podrška članstvu ove države u Evropsku uniju, pa tako 67,9 odsto građana podržava ulazak Crne Gore u EU, pokazuju rezultati najnovijeg istraživanja koje je sproveo Centar za ljudska prava i demokratiju (CEDEM.

Prema rečima Milene Bešić, istraživačice CEDEM-a, 67,9 odsto građana smatra da Crna Gora treba da bude članica EU, 22,9 odsto da ne treba da pristupi tom savezu, a 9,2 odsto nema stav o tome.

Ona je saopštila da 47 odsto građana ne podržava NATO, 45 odsto podržava taj vojno-politički savez, a osam odsto ispitanika nema stav o tome.

U spoljnoj politici, Crna Gora po mišljenju građana treba da se većinski oslanja na EU, odnosno 49,4 odsto ispitanika, 30,3 odsto smatra da se treba oslanjati na Rusiju, a 25 odsto na Sjedinjene Američke Države (SAD).

Istraživanje je pokazalo da bi kandidata Demokratske partije socijalista (DPS) Mila Đukanovića na predsedničkim izborima podržalo 50,6 odsto građana, a predstavnika većeg dela opozicije Mladena Bojanića 35,5 odsto.

Veći broj građana nezadovoljan radom Vlade

Kandidatkinja Socijaldemokratske partije Draginja Vuksanović osvojila bi 7,9 odsto, a kandidat Prave Crne Gore Marko Milačić 2,9 odsto podrške građana.

Istraživanje je pokazalo da od političara najviše poverenja građana uživaju Filip Vujanović, Milo Đukanović, Aleksa Bečić, Duško Marković i Mladen Bojanić, a najmanje Andrija Popović, Hazbija Kalač, Azra Jasavić i Vasilije Miličković.

Kada je reč o političkim partijama, DPS podržava, 43 odsto, Demokrate 21,2, Demokratski front 12,6 odsto, Socijalističku narodnu partiju 5,1, Socijaldemokratsku partiju četiri odsto građana.

Istraživanje je pokazalo da 42,1 odsto građana smatra da se Crna Gora kreće pravim putem, a 42,4 da se kreće pogrešnim.

Bešić je navela da se od juna prošle godine beleži nagli rast broja građana koji smatraju da Crna Gora ide pravim putem.

Prema njenim rečima, veći broj građana nezadovoljan je radom Vlade, ali je od prošle godine zadovoljstvo građana u porastu.

Istraživanje je sprovedeno na uzorku od 1004 ispitanika, a rađeno je u periodu od 20. do 28. marta.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO