Kwai Hong Ip vršilac dužnosti specijalnog tužioca na Kosovu

Specijalni tužilac istraživaće i zločin pripadnika OVK na Kosovu (EPA)

Britanski pravnik Kwai Hong Ip obavljaće dužnost tužioca suda za ratne zločine na Kosovu u Hagu od 31. marta umesto odlazećeg tužioca Davida Schwendimana iz SAD, saopštilo je tužilaštvo tog suda.

Hong Ip će tužilačku dužnost obavljati dok Evropska unija ne imenuje novog tužioca tog suda, koji će zameniti Schwendimana.

U saopštenju dostavljenom agenciji Beta piše da će Hong Ip imati ista ovlašćenja kao tužilac i da “ni u kom pogledu neće biti prekida u radu” tužilaštva.

Schwendiman je, kako je ranije saopštio, primoran da napusti položaj tužioca, zato što mu je istekao trogodišnji ugovor sa State departmentom, na osnovu kojeg mu je bilo omogućeno da radi u specijalnom kosovskom sudu.

Novog tužioca odbabraće i imenovati služba EU za spoljne poslove u Briselu.

Hong Ip je do sada bio Schwendimanov zamenik, a radio je i kao drugi čovek specijalnog istražnog tima o zločinima OVK na Kosovu i u Albaniji.

Ranije je Hong Ip radio i kao međunarodni tužilac u BiH, a na Kosovu je bio zamenik pravnog savetnika komandanta Kfora i pravnik u Unmiku.

Za sada bez optužnica

Sud, čiji je zvanični naziv Specijalizovana veća Kosova, do sada nije podigao nijednu javnu optužnicu.

Sud je nadležan za “zločine započete ili počinjene na Kosovu” od 1. januara 1998. do 31. decembra 2000. godine.

Kako je zvanično najavljeno, sud za zločine OVK će “voditi sudske postupke o navodima koji proističu iz Izveštaja Parlamentarne skupštine Saveta Evrope… od 7. januara 2011, a u kojem se iznose navodi o teškim prekograničnim i međunarodnim krivičnim delima”.

U tom izveštaju, specijalni izvestilac Saveta Evrope Dick Marty pisao je o zločinima OVK nad otetim Srbima na Kosovu i u Albaniji i izneo sumnje da su nekima od njih u Albaniji vađeni organi kojima je kasnije trgovano.

Navode iz Martyjevog izveštaja istraživala je, pre formiranja suda, specijalna radna grupa EU koju je predvodio američki pravnik Clint Williamson.

Pre odlaska sa te dužnosti, Williamson je potvrdio da je pronašao dokaze za neke od tvrdnji izloženih u Martyjevom izveštaju.

Izvor: Agencije