Bloomberg: Srbija tražila savjet od Rusije o Kosovu

Telefonski razgovor s Putinom inicirao je Vučić nakon incidenta (EPA)

Srbija je obećala da će štititi svoj narod na Kosovu nakon što je zatražila savjet od Rusije o tome kako da odgovori na porast tenzija, a taj potez rizikuje da dovede do eskalacije bitke Istoka i Zapada za utjecaj na Balkanu, ocjenjuje danas Bloomberg.

Kako američka agencija navodi, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić pitao je ruskog predsjednika Vladimira Putina kako da se suprotstavi nasilju i agresiji kosovskih zvaničnika nakon što je u ponedjeljak na Kosovu uhapšen i protjeran direktor Kancelarije za KiM Marko Ðurić, inače glavni pregovarač u dijalogu u kojem posreduje EU.

Bloomberg napominje, pozivajući se na jučerašnje saopćenje Kremlja, da je telefonski razgovor s Putinom inicirao Vučić nakon incidenta, u kojem je policija u Mitrovici u ponedjeljak upotrijebila suzavac i šok-bombe kako bi, kako tvrdi američka agencija, “rastjerala demonstrante kad je Ðurić na Kosovo ušao bez dozvole”.

Razgovor Vučića i Putina, ocjenjuje Bloomberg, čini očitim pristup koji je Vučić usvojio u pokušaju da u sljedećoj deceniji približi Srbiju članstvu u EU-u.

Zavisnost od Rusije

“Iako sarađuje s tim blokom, on (Vučić) održao je i snažne veze s Rusijom i odbio priznati proglašenje nezavisnosti Kosova 2008, gotovo deceniju nakon što su avioni NATO-a primorali srbijanske trupe da napuste Kosovo”, stoji u analizi.

Bloomberg konstatuje da pet godina nakon potpisivanja sporazuma u cilju normalizacije odnosa Beograd i Priština ni dalje ne uspijevaju u potpunosti provesti sporazum, a da “Vučić zavisi od pomoći Rusije u blokiranju priznavanja Kosova u međunarodnim organizacijama”.

“Sa svoje strane, Putinova vlada pokušava se suprotstaviti daljnjem širenju EU-a u bivšim komunističkim evropskim zemljama i povećati svoj utjecaj kroz investicije, vojnu podršku i druge načine na Balkanu, poprištu sukoba tokom 1990-ih, najkrvavijih u Evropi nakon Drugog svjetskog rata”, navodi se u analizi.

Američka agencija također prenosi Ðurićevu izjavu da su Srbima na Kosovu uskraćena prava i da se stranka kosovskih Srba povukla iz Vlade Kosova zbog ponižavajućeg protjerivanja Ðurića, te da je pozvala kosovskog premijera Ramusha Haradinaja da podnese ostavku, ali da je on to odbio.

Podsjeća i da je State Department osudio događaje u Mitrovici i saopćio da su oni “bespotrebno podigli tenzije i ugrozili regionalnu stabilnost”.

Zajednica srpskih općina

Bloomberg ukazuje da je u centru najnovijih tenzija između Beograda i Prištine sporazum koji su dvije strane pod okriljem EU-a potpisale 2013, a čiji bi dio omogućio kosovskim Srbima da formiraju Zajednicu srpskih općina, koja bi im pružila izvjesnu autonomiju.

“Srbi kažu da su ispunili svoj dio sporazuma, ali da Kosovo nije. Ðurić je rekao da će Srbi sačekati do 20. aprila i, ako ne dobiju odgovor od Vlade Kosova, općine će jednostrano formirati zajednicu”, navodi američka agencija, uz napomenu da je iz Haradinajevog kabineta saopćeno da to neće biti dozvoljeno.

Američka agencija navodi i da bi, prema anketama, više od četiri petine Srba odustalo od članstva u EU-u ako bi to značilo prihvatanje nezavisnosti Kosova, koje, kako zaključuje, Srbi smatraju kulturnom kolijevkom svog naroda.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO