Skaka: Sarajevska žičara neće biti projekat za elitu

Trebević sa svojom gondolom i obroncima ulazi u samo Sarajevo pa se stječe dojam da na skijama možemo do samog centra, stoji u pismu (Arhiva)

Gradonačelnik bosanskohercegovačke prijestolnice Abdulah Skaka saopćio je u utorak kako će cijena karte za Trebevićku žičaru u jednom smjeru za bh. građane biti četiri konvertabilnih maraka (približno dva eura), a povratna šest KM (približno tri eura) te kako je tako rečeno tokom prezentacije na sjednici Gradskog vijeća Grada Sarajeva.

On u objavi na Facebook stranici navodi kako će za djecu do sedam godina korištenje žičare biti besplatno, a u kabinama će se moći voziti i kućni ljubimci i bicikla.

“Tokom prezentacije, na sjednici Gradskog vijeća u sarajevskoj Vijećnici zauzeo sam se da cijena mora biti prihvatljiva bh. građanima te da nije opravdano uvoditi ekonomsku cijenu, koja bi, prema analizi javnog preduzeća Sarajevo d.o.o., morala biti znatno viša. Kao gradonačelnik Sarajeva, neću dozvoliti da žičara bude samo za elitu, ona pripada svim građanima Sarajeva, a Trebević je naš najveći park prirode”, navodi se na Skakinom Facebook profilu.

“Pronašli smo rješenje da imamo minimalnu cijenu koja garantira održivi rad Trebevićke žičare, da objekt bude razvojni i da ne moramo dodatno investirati. Predložili smo diferencirane cijene, i to posebnu cijenu za bh. građane, koja je usklađena s platežnom moći, te cijenu za turiste, koja je opet znatno niža nego u odnosu na slične objekte u Evropi.”

Gornja stanica ‘Ramo Biber’

Agencija Fena prenosi kako je Gradsko vijeće Grada Sarajeva na sjednici odlučilo da se gornja stanica Trebevičke žičare zove po Rami Biberu, koji je bio čuvar žičare i prva žrtva rata u Sarajevu.

Biber je ubijen 2. marta 1992. godine.

Javno komunalno preduzeće Sarajevo d.o.o. je na sjednici u utorak gradskim vijećnicima predstavilo prvi prijedlog cijena vožnje Trebevićkom žičarom.

Prema tom prijedlogu, cijena karte za građane Bosne i Hercegovine u jednom smjeru bila bi četiri KM, povratna šest KM, dok je cijena za turiste 20 KM (nešto više od 10 eura).

Većina vijećnika je mišljenja da je to prihvatljiva cijena, ali će se, kažu, zalagati da ona bude i niža za bh. građane, posebno za socijalno osjetljive kategorije društva, djecu, studente i penzionere.

Cjenovnik nije utvrđen, naglasio je Skaka, to je samo prijedlog, a današnja rasprava poslužit će kao imput za donošenje konačne odluke o cijeni karte, dodaje Fena.

Otvaranje za Dan Grada Sarajeva

Predsjedavajući Gradskog vijeća Igor Gavrić kaže kako prijedlozi nisu usvojeni, niti usaglašeni, te podrazumijevaju diferencijalnu stopu naplate, iza koje stoji cijelo Gradsko vijeće.

“Ono što je intencija je da građani Bosne i Hercegovine kroz loyalty klub imaju niže cijene karte, koja je u cijeni najjeftinijih žičara u Evropi, a da stranci  plaćaju punu ekonomsku cijenu. Na osnovu toga mi bismo imali ekonomsku isplativost”, rekao je Gavrić.

U obnovu i izgradnju Trebevićke žičare uloženo je više od 20 miliona KM (više od 10 miliona eura), a o ekonomski opravdanim cijenama karte, kako je zaključeno, može se raspravljati tek nakon šest mjeseci rada žičare.

Otvorenje Trebevićke žičare je zakazano za 6. april, odnosno za Dan Grada Sarajeva.

Izvor: Al Jazeera i agencije