Priština prijeti hapšenjima u slučaju formiranja zajednice srpskih općina

Predstavnici deset jedinica lokalne samouprave s Kosova u kojima su Srbi većina namjeravaju formirati zajednicu srpskih općina (EPA)

Politički predstavnici deset kosovskih općina u kojima Srbi čine većinu sastali su se u Mitrovici kako bi razgovarali o događanjima prilikom hapšenja direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju pri Vladi Srbije Marka Đurića te najavi osnivanja zajednice srpskih općina.

Ministar za lokalnu samoupravu u Vladi Kosova Ivan Todosijević poručio je Srbima na Kosovu da će im “Srbija i Bog pomoći, jer su pravda i pravo na njihovoj strani”.

“Pet godina od kako se Briselski sporazum ne sprovodi, a toliko mi tražimo da se formira zajednica srpskih opština. Zajednica srpskih opština je za nas krvno političko pitanje, ona je međunarodna obaveza, a ne hir Srba”, rekao je Todosijević.

“Međutim, Zapad i Priština nisu spremni da je formiraju, a zajednica srpskih opština se, nažalost, i danas koristi za ucenjivanje Srbije i Beograda. Ukoliko Zapad i Priština ne žele da formiraju zajednicu srpskih opština, imamo potpuno legitimno pravo da sami uzmemo sudbinu u naše ruke i sami formiramo zajednicu, da sami odlučujemo o našim životima”, napomenuo je Todosijević.

Čuo je, kako kaže, najave uhićenja iz Prištine u slučaju formiranja zajednice srpskih općina. “Neka nas hapse, ako mogu, sve nas. Mi smo opredeljeni za mir, naš stav je dijalog, razgovor i mir”, rekao je Todosijević.

Na zahtjev predsjednika Srpske liste Gorana Rakića sastanak je simbolično počeo u 12:44, sukladno Rezoluciji Ujedinjenih naroda 1244.

Srpska lista najavila je da napušta kosovske institucije, a ujedno je najavljeno i da će srpske općine 20. travnja formirati zajednicu srpskih općina, na petogodišnjicu potpisivanja Briselskog sporazuma.

Najave hapšenja

Nakon odluke članova Srpske liste da napuste Vladu Kosova i sami formiraju zajednicu srpskih općina iz Prištine stiže upozorenje da će uslijediti nova uhićenja, prenosi B92. 

Kosovski ministar infrastruktre Pal Lekaj zaprijetio je da će uhititi članove Srpske liste ako budu formirali zajednicu srpskih općina bez dozvole vlasti na Kosovu.

“Mogu biti privedeni u trenutku kad budu protiv zakona i Ustava Kosova”, rekao je Lekaj kosovskim medijima.

Odgovorio mu je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju u Vladi Srbije Marko Đurić rekavši kako će “Srbija nastaviti borbu za očuvanje Kosova i Metohije i po svaku cenu nastojati da sačuva mir i stabilnost u momentu kada svi pokušavaju da je isprovociraju i izazovu haos”.

Prema njegovim riječima, “bez obzira na pretnje koje stižu iz Prištine, Srbi na Kosovu i Metohiji neće odustati od formiranja zajednice srpskih opština, jer je to njihovo, ali i međunarodno pravo”.

Zastupnik Srpske liste u kosovskom parlamentu Igor Simić, govoreći za Pink o prijetnjama uhićenjem koje dolaze iz Prištine, rekao je da će “međunarodni predstavnici morati da reaguju jer je nedopustivo da se preti legalnim i legitimnim predstavnicima Srba”.

“Zajednicu srpskih opština formiramo u skladu sa Briselskim sporazumom, koji, prema kosovskim institucijama, predstavlja međunarodni pravni akt koji je usvojila Skupština Kosova, i to kvalifikovanom većinom, a na osnovu Ustava Kosova, što znači da taj akt ima veću pravnu snagu čak i od Ustava Kosova. Na osnovu čega će hapsiti bilo koga? Zato što postupa u skladu sa zakonima?”, upitao je Simić.

Po njegovim riječima, formiranje zajednice srpskih općina je “apsolutno iznuđen potez srpskih predstavnika koji je u saglasnosti sa željama srpskog naroda na Kosovu i Metohiji”.

Haradinaj tvrdi da ima podršku

Izlazak Srpske liste iz Vlade Kosova, koja time gubi parlamentarnu većinu, nije pretjerano uznemirio kosovskog premijera Ramusha Haradinaja, koji tvrdi da ima dovoljnu potporu svom kabinetu.

Potvrdio je da ne namjerava podnijeti ostavku, a za opstanak Vlade kaže da je dobio potporu vladajuće koalicije, ali i oporbe.

Prema njegovim riječima, osim Srpske liste, postoje i druge parlamentarne skupine, a njegova će vlada biti manjinska.

“Ne postoji potreba za izborima niti je Vlada pala”, rekao je kosovski premijer.

Posljednji izvanredni parlamentarni izbori na Kosovu održani su prošle godine, a Vlada je uz teške pregovore formirana zahvaljujući potpori Srpske liste, podsjeća Tanjug.

Beogradska agencija navodi kako se oporbene stranke – Demokratski savez Kosova, Samoopredjeljenje i skupina neovisnih zastupnika – još nisu izjasnile hoće li poduprijeti Haradinaja.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO