Krstičević: Hrvatska kupuje vrhunske avione

Izrael i Hrvatska sklopili su kupoprodajni ugovor vrijedan 500 miliona američkih dolara za 12 aviona F-16 Barak (EPA)

Odluku da Hrvatska kupi izraelske borbene zrakoplove potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević prokomentirao je kao “projekt koji jamči sigurnost, suverenitet Republike Hrvatske”, ali i kao “veliku odluku o zadržavanju sposobnosti nadzora hrvatskoga zračnog prostora i zadržavanja tradicije borbenog zrakoplovstva”.

Vijeće za obranu i nacionalnu sigurnost Republike Hrvatske prihvatilo je u utorak navečer mišljenje stručnog tima Ministarstva obrane da je najpovoljnija ponuda za višenamjenski borbeni zrakoplov ponuda Izraela i dalo preporuku Vladi Hrvatske za donošenje Odluke o nabavi višenamjenskog borbenog zrakoplova.

Riječ je o 12 polovnih borbenih zrakoplova F-16 Barak.

“Mislim da je to ogroman iskorak za hrvatsku vojsku. Proces je bio dug godinu dana i vodili smo ga vrlo sustavno. Odluka je odgađana 15 godina zbog nedostatka jedinstvene vizije za razvoj te sposobnosti Hrvatske vojske i zbog smanjenog proračuna”, kazao je Krstičević.

Ogroman tehnološki iskorak

Podsjetio je da je zahtjev za dostavu ponuda poslan na pet država (SAD, Švedsku, Izrael, Grčku i Južnu Koreju) i da su ponude predstavljene vrlo transparentno pred stručnim timom.

“Hrvatska vojska radi ogroman tehnološki iskorak. Jasno da je to trošak, ali s Izraelom ćemo napraviti strateško partnerstvo, pa je to i investicija. Tu je prilika za ulaganje”, naglasio je Krstičević.

Odgovarajući na kritike da je riječ o starim, polovnim zrakoplovima, rekao je da su kritike uvijek opravdane.

“Četiri ključna parametra za odabir bila su strateško partnerstvo, sposobnost aviona, financijski dio i investicije. Kad gledamo financijsku stranu, ponuda države Izreal je tri milijarde kuna (400 milijuna eura). Ponuda švedskog Gripena (sic!) bila je 8,5 milijardi kuna (1,14 milijardi eura). To su još dva Pelješka mosta. Možemo li mi u ovom trenutku to napraviti?”, upitao je.

Smatra da je F-16 Barak “vrhunski avion”, ali i ocjenjuje važnim da Hrvatska “dobiva mentora i logistiku Izraela”.

Avioni stari gotovo 30 godina

Sjednicu Vijeća za obranu i nacionalnu sigurnost sazvali su hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i premijer Andrej Plenković.

Odlučeno je da je najpovoljnija ponuda za Hrvatsku višenamjenski borbeni zrakoplov iz ponude Izraela.

Riječ je o najvećoj vojnoj investiciji u povijesti suvremene Hrvatske, koja iznosi, neslužbeno se saznaje, približno tri milijarde kuna (400 milijuna eura).

Zrakoplovi su stari gotovo 30 godina i proizvedeni su u 1980-ima, a Hrvatskoj pri kupovini jamstva daje Izrael.

Izraelska ponuda odabrana je među četiri ponude razmotrene na javnom natječaju.

Nova eskadrila trebala bi profunkcionirati 2023. godine, kad istječe uporabni rok za postojeću hrvatsku eskadrilu MiG-ova.

Izvor: Agencije


Povezane

Avion, Zrakoplov, F-16

Niko u Hrvatskoj, uključujući i opoziciju, dosad nije iznio bar jedan suvisao i zdravorazumski razlog za upuštanje u kupovinu borbenih aviona.

Published On 30 Jul 2017
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO