Crna Gora protjeruje jednog ruskog diplomata

Vlada Crne Gore u srijedu je odlučila protjerati jednog ruskog diplomata, proglasivši ga personom non grata, prenose agencije.

Također je saopćila da diplomat ima rok od sedam dana da napusti Crnu Goru i povuče saglasnost za djelovanje počasnog konzula Rusije u Crnoj Gori.

“Odluku donosimo koordinisano sa saveznicima, u skladu sa mjerama članica Evropske unije i NATO-a i u vezi sa djelovanjem Rusije u slučaju trovanja u Salisburyju, koji je Vlada Crne Gore, u znak solidarnosti sa našim britanskim partnerima, odmah jasno osudila”, zaključuje se u objavi Vlade na Twitteru.

Kako javlja novinarka Al Jazeere Milica Marinović iz Podgorice, Crna Gora optužila je ruske državne organe da su bili umiješani u organizaciju pokušaja državnog udara u Podgorici na dan izbora, što je Moskva demantirala.

‘Crna Gora je odgovoran i solidaran partner’

“Četrnaest osoba, među kojima državljani Rusije, Srbije i dvojica lidera opozicionog Demokratskog fronta u Crnoj Gori, optuženi su za kriminalno udruživanje i pokušaj terorizma, a suđenje je u toku. Ono što dodatno komplikuje zaoštravanje odnosa prema Rusiji je i činjenica da su u Crnu Goru u protekloj deceniji ušle milionske ruske investicije, da su Rusi vlasnici brojnih nekretnina te da značajan broj njih danas živi uglavnom na Crnogorskom primorju”, istakla je ona i dodala kako je iz ruske Ambasade u Podgorici Al Jazeeri rečeno da su sa žaljenjem dočekali odluku crnogorske Vlade te da je neće komentirati.

“Crna Gora je članica NATO-a i kandidat za članstvo u EU-u. Iz tog članstva i procesa proizlaze obaveze praćenja spoljne politike EU-a, ali, naravno, i solidarnosti i partnerstva sa članicama iz NATO-a”, rekao je u utorak premijer Crne Gore Duško Marković.

Prema njegovim riječima, ono što se dogodilo u Salisburyju ukazuje da je “odgovornost na strani Rusije”.

“Vidjeli ste snažnu reakciju međunarodne zajednice u cjelini. Naravno, Crna Gora, kao odgovoran i solidaran partner, već danas ili sutra će se odrediti prema toj situaciji”, kazao je Marković.

Bivši dvostruki ruski agent Sergej Skripalj i njegova kći Julija nađeni su 4. marta bez svijesti u engleskom gradu Salisburyju.

Moskva odbacila optužbe i najavila protivmjere

Njihovo stanje otad se opisuje kao kritično.

Velika Britanija okrivila je za napad Rusiju i protjerala 23 diplomata.

Zvanična Moskva odbacila je optužbe i najavila protivmjere.

Više od 25 država, među kojima su Sjedinjene Američke Države i mnoge članice EU-a, kao i NATO-a, najavile su da će protjerati više od 150 ruskih diplomata, u znak solidarnosti s Velikom Britanijom.

Agencija AP napravila je spisak država koje su najavile takve mjere i na koliki se broj ruskih diplomata one odnose.

Sjedinjene Američke Države protjeruju 60 ruskih diplomata, a naložile su i zatvaranje ruskog konzulata u Seattleu.

Velika Britanija protjeruje 23 ruska diplomata, zatim slijedi Ukrajina (13), dok je NATO odlučio protjerati sedam diplomata ruske misije.

I Hrvatska se pridružila sankcijama

Kanada, Njemačka, Francuska i Poljska protjerat će po četvero ruskih diplomata.

Moldavija, Češka i Litvanija protjerat će po tri, a Španija, Holandija, Danska, Italija, Albanija, Australija po dva diplomatska predstavnika Rusije.

Latvija protjeruje jednog ruskog diplomata, a još jedan predstavnik ruske kompanije nalazi se na crnoj listi, prenosi AP.

Po jednog ruskog diplomata protjerat će Mađarska, Švedska, Hrvatska, Rumunija, Finska, Estonija, Irska, Norveška, Makedonija i Crna Gora.

Izvor: Al Jazeera i agencije