Thaci: Izlazak Srpske liste iz Vlade Kosova je provokacija

Hashim Thaci: Pozivam da se poštuje i očuva duh dijaloga između Kosova i Srbije (Arhiva)

Predsjednik Kosova Hashim Thaci izjavio je u utorak kako je odluka predstavnika Srpske liste da izađu iz Vlade Kosova zbog privođenje direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića provokacija te je pozvao sve strane na očuvanje dijaloga, prenosi agencija Anadolija.

“Upravo na dan kada su institucije Kosova počele posao na stvaranju široke institucionalne radne grupe, koja će sarađivati s Menadžerskim timom i Misijom OSCE-a na Kosovu, na sastavljanju nacrta statuta zajednice opština sa srpskom većinom, dogodila se provokacija iz Srbije. Ovo potvrđuje i današnja odluka o izlasku Srpske liste iz institucija Kosova”, rekao je on.

Ocijenio je kako su događaji u ponedjeljak u Mitrovici u suprotnosti s angažmanom za dijalog i izgradnju mira na Kosovu te kako su prijetnja naporima za normalizaciju odnosa između Srbije i Kosova.

“Pozivam da se poštuje i očuva duh dijaloga između Kosova i Srbije i da ostanemo koncentrirani na normalizaciju odnosa, na izgradnju dobrog susjedstva i pomirenje”, poručio je predsjednik Kosova.

Razgovor s Federicom Mogherini

Kako je kazao, ranije u utorak je razgovarao s visokom predstavnicom Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federicom Mogherini, s kojom se složio o neophodnosti smanjenja tenzija, jer, kako je naveo, dijalog nema alternativu.

“Visoka predstavnica EU-a me je obavijestila kako će danas otputovati u Beograd, kako bi se sastala s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i kako bi i njemu prenijela istu poruku, da su dijalog i pomirenje jedni put ka napretku. Kosovo ostaje posvećeno vladavini prava na cijeloj teritoriji i uvijek će od svih tražiti da poštuju zakone”, dodao je Thaci.

Izrazio je žaljenje što su događaju u ponedjeljak omeli mir i što su zabrinuli sve zajednice Kosova te je pozvao sve strane da sačuvaju staloženost.

“Dok je policija pokazala profesionalizam u radu, pozdravljam i reakciju državnih institucija, posebno Ministarstva unutrašnjih poslova i Policije Kosova, koji su reagirali na vrijeme, kao i njihovu spremnost da profesionalno i uz visoku odgovornost razmotre i procijene sve događaje 26. marta, koji su povezani s ilegalnim ulaskom Marka Đurića na Kosovo”, poručio je Thaci.

Direktor Kancelarije za KiM u Vladi Srbije Marko Đurić priveden je u ponedjeljak u Mitrovici, odveden u Prištinu, a potom deportiran u Srbiju.

Izvor: Agencije