Deportacija Đurića: Srpska lista izlazi iz Vlade Kosova

Srpska lista izaći će iz Vlade Kosova, potvrdio je čelnik te liste Goran Rakić nakon sastanka sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem.

Povod sastanku bilo je privođenje direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju u Vladi Srbije Marka Đurića.

“Srpska lista će izaći iz vlade privremenih institucija u Prištini, nema podrške”, rekao je Rakić.

Najavio je i kako će, na petu godišnjicu potpisivanja Briselskog sporazuma, deset općina s većinskim srpskim stanovništvom formirati zajednicu srpskih općina. Prema tim najavama, formiranje se treba dogoditi 20. travnja.

“Prošlo je punih pet godina kako je potpisan Briselski sporazum, a Priština nije ispunila obavezu da formira zajednicu srpskih opština, pa će to učiniti srpske opštine na Kosovu i Metohiji”, najavio je Rakić.

“Oni će se ujediniti jer se vrlo lako ujediniti kad su viši interesi u pitanju. Neće nas uplašiti, ostajemo sa svojim porodicama i branićemo naše domove”, poručio je.

Đurić: ‘Vodili su me kao psa’

Sastanku je prisustvovao i Đurić, a mediji u Srbiji potenciraju da je vidno iscrpljen i da na rukama ima zavoje.

Prepričao je što se dogodilo, rekavši kako ga je uhapsila “razularena teroristička banda”.

“Vodili su me kao psa, želeli su da me ponize, misleći da tako i Srbiju mogu da ponize. Ja sam dobro, nisam loše, dobio sam nekoliko udaraca”, rekao je Đurić.

Prethodno su mediji u Srbiji izvijestili da je Đurić na sastanku kod Vučića bio vidno iscrpljen te da na rukama ima zavoje.

Đurić je priveden na sjeveru Mitrovice nakon što je na Kosovo, prema informacijama iz Prištine, ušao mimo službenog prijelaza.

Kako je najavljeno, došao je sudjelovati na okruglom stolu o budućnosti Kosova iako su prištinske vlasti ranije donijele odluku da mu zabrane ulazak na Kosovo. Ta je odluka pojašnjena Đurićevim izjavama koje, kako navode u Prištini, potiču napetosti i nestabilnosti na Kosovu.

Dok od predstavnika međunarodne zajednice stižu pozivi na suzdržanost i smirivanje tenzija, a iz Beograda osude privođenja, iz Prištine šalju poruke da je sve bilo po zakonu i da se poštivao kosovski suverenitet.

Nakon hapšenja u Mitrovici, Đurić je sproveden u Prištinu

Đurića su tijekom posjeta Mitrovici priveli pripadnici interventne postrojbe policije Kosova, prepratili ga u Prištinu, a potom ga predali srbijanskoj policiji na prijelazu Merdare.

Tijekom policijske intervencije ozlijeđene su 32 osobe, od kojih je njih petero zadobilo ozbiljne ozljede, potvrđeno je u mitrovičkoj bolnici, a prenio AP.

Zbog svega što se događalo šef UNMIK-a Zahir Tanin pozvao je vlasti u Beogradu i Prištini da izbjegavaju provokacije i poduzmu korake neophodne za očuvanje mira i sigurnosti građana. 

“Neophodno je da svi zainteresirani izbjegavaju bilo kakvu retoriku ili mjere zbog kojih bi situacija mogla eskalirati. Dijalog je jedini mehanizam za rješavanje razlika”, rekao je Tanin.

‘Veliki korak unazad’

Američki veleposlanik u Beogradu Kyle Scott smatra da događaji na sjeveru Kosova predstavljaju “veliki korak unatrag”. 

“Nadam se da će hladne glave prevladati, omogućujući smirivanje situacije. Ne postoji alternativa dijalogu i mirnom suživotu svih naroda na Balkanu”, napisao je na Twitteru.

Šefica Ureda Europske unije na Kosovu Natalija Apostolova pozvala je dužnosnike Beograda i Prištine da pokažu neophodnu suzdržanost i zrelost kako trenutna situacija na Kosovu ne bi još više eskalirala.

“Sva pitanja od obostranog interesa treba riješiti u okviru dijaloga, olakšanog uz pomoć EU-a, koji kao krajnji cilj ima normalizaciju odnosa Beograda i Prištine”, poručila je.

Visoka predstavnica Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federica Mogherini prethodno je potvrdila da se telefonom čula s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i predsjednikom Kosova Hashimom Thacijem, osudivši ono što se dogodilo na Kosovu.

“Potrebno je smirivanje situacije i očuvanje dijaloga”, napisala je Mogherini na svom Twitteru-nalogu.

Vučić: ‘Pretukli su nenaoružanog, golorukog i fizički slabog čoveka’

Nakon sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost Srbije o privođenju Đurića vrlo je oštro govorio srbijanski predsjednik Vučić, rekavši kako su se “srpski zvaničnici u pokušaju posete Kosovu i Metohiji ponašali apsolutno u skladu sa potpisanim sporazumima, a da je neko drugi hteo da pokaže da je mnogo jak”.

“Pustićemo ih da se sile, da misle da su mnogo jaki i pokažu da su uspešno uspeli da pretuku jednog čoveka nenaoružanog, golorukog i inače fizički slabog i nezainteresovanog za bilo šta slično, tako da čestitamo vam, veliki heroji, mnogo ste snažni i jaki. Polako, tiha voda breg roni. Vi znate da ja volim ono što na semaforu piše na kraju, a ne da li ćeš da dobiješ crveni karton i budeš mnogo jak u 29. minutu”, poručio je Vučić.

Prema njegovim riječima, vlasti u Prištini “poslale su magarce sa dugim cevima da hapse nedužne ljude koji su došli da govore o miru i kompromisu. “I onda kažu: ‘Jeste videli koliko smo jaki?'”, rekao je Vučić.

Najavio je i kako će kazneno goniti “svakoga ko je učestvovao u napadu sve dok ne budu predati” srbijanskim vlastima.

“Srbija je doživela i preživela brojna poniženja, ali nikada nikome neće pretiti. To je naša jasna i nedvosmislena poruka”, poručio je Vučić.

Selaković: ‘Zašto nisu uhapsili i mene?’

Oglasio se i Nikola Selaković, jedan od najbližih Vučićevih suradnika, koji je bio sa Đurićem u Mitrovici te prepričao događaje.

“Tokom razgovora u okviru unutrašnjeg dijaloga o Kosovu i Metohiji u prostoriju su upala uniformisana lica sa dugim cevima, bacila šok-bombu, prišla nam i odmah oborila Marka Ðurića. Ja sam bio tik uz Marka, ali njima je najvažniji cilj bio da uhapse njega”, rekao je Selaković za Radio-televiziju Srbije.

Smatra da Ðurić nije privođen zbog kršenja dogovora, jer bi u tom slučaju uhapsili i njega.

“Marko je namerno otet, i to da bi se ponizio on, Srbija i omeo pregovarački proces. To je skandalozno. Šutirali su ljude, gazili po glavi i to je terorisanje mirnih građana”, rekao je Selaković.

No, predsjednik Kosova Hashim Thaci izjavio je da je policija prilikom privođenja Marka Ðurića u Mitrovici postupala sukladno zakonu i ovlastima.

Građane Kosova pozvao je na smirenost i rekao da je Ðurić na Kosovo ušao ilegalno.

“Ovaj slučaj ne bi trebao ometati komunikaciju između Kosova i Srbije, dijalog dvije zemlje i napore za normalizaciju dobrosusjedskih odnosa i pomirenje dvaju naroda”, rekao je Thaci.

Veseli: ‘Kosovo predstavilo zakone i suverenitet’

I čenik čovjek Skupštine Kosova Kadri Veseli smatra da je privođenjem Marka Ðurića “država Kosovo predstavila svoje zakone i puni suverenitet”.

“Nećemo provocirati Srbiju. Očekujemo da budu pažljiviji u poštivanju suvereniteta naših teritorijalnih granica”, rekao je on.

Veseli kaže da srbijanski političari moraju shvatiti da se na Kosovo može doći samo uz dozvolu vlasti Kosova.

“Kosovo je posvećeno normalizaciji odnosa sa Srbijom, ali volja mora biti dvosmjerna”, kazao je Veseli.

Zamjenik premijera Kosova Enver Hoxhaj također upozorava da je Ðurić na Kosovo ušao ilegalno i da to predstavlja “kršenje prava, ustavnog poretka i Briselskog sporazuma”.

On je na svom Twitter-računu napisao da takvi potezi imaju za cilj da destabiliziraju Kosovo, kao i da će Vlada Kosova “poduzeti sve neophodne mjere kako bi očuvala mir”.

Agencija Tanjug javlja da je na sjeveru Kosova, dan nakon deportacije Marka Ðurića, noć protekla bez izgreda, sve je mirno, a građani su se vratili normalnom životu i obavezama.

Izvor: Al Jazeera i agencije