Vučić: ‘Neki u EU su pomogli Albancima da uteraju strah u kosti Srbima na Kosovu’

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u ponedjeljak navečer da je Kosovo preduzelo “brutalni čin bezumlja i najteži kriminalni akt hapšenjem Marka Ðurića, očigledno uz podršku pojedinih zemalja”. 

On je u obraćanju nakon sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost u Beogradu rekao da će svi koji su učestvovali u otmici Ðurića, uključujući i dva lica srpske nacionalnosti u uniformama, odgovarati pred srbijanskim pravosuđem.

Direktor Kancelarije za KiM Marko Ðurić, istakao je predsjednik Srbije, nije ilegalno otišao na Kosovo, kako “lažno navodi Priština”, jer je obavještenje o tome poslao 75 sati prije poslaska za Kosovo, iako, prema sporazumu, to treba uraditi 24 sata prije posjete.

Vučić je poručio da je u Mitrovici u ponedjeljak “počinjeno više teških dela i očekujem od Tužilaštva za organizovani kriminal da preduzme sve što treba”.

‘Teroristi obučeni u policijske uniforme’

“Ceo dan smo slušali iz Evropske unije da se obe strane pozivaju na uzdržanost, a ja pitam večeras građane Srbije: ‘A šta smo to mi uradili i jesmo li mi ponižavali, ili su oni tukli naše novinare i čoveka koji je glavni pregovarač u briselskom dijalogu?'”

Vučić je rekao da je suština onoga što se u ponedjeljak dogodilo u Mitrovici da su “teroristi, obučeni u policijske uniforme, upali na miran skup srpskih građana, u okviru unutrašnjeg dijaloga o kosovskom problemu, i pokušali da pokažu da su u stanju da zauzmu sever srpske pokrajine”.

“Uz direktnu podršku EULEX-a”, napomenuo je, jer su vozila specijalnih snaga policije Kosova bila u pratnji vozila EULEX-a.

“Istog onog EULEX-a kojem ne pada na pamet da istraži kako je ubijen Oliver Ivanović ili zasto je uhapšen Milorad Zajić”, rekao je Vučić.

To je, kako kaže, pitao i ljude u EU-u, ali nije dobio odgovor jer je njima bilo važnije da “pomognu Albancima da uteraju strah u kosti Srbima na severu i kako će da zauzmu sever srpske pokrajine”, dok su, dodao je, “nama istovremeno govorili da ostanemo mirni: ‘Nemojte da šaljete vojsku i policiju’, a u međuvremenu preduzimaju akciju u kojoj ta teroristička banda upada u Severnu Mitrovicu, bacaju šok-bombe, počinju da tuku koga stignu…”

‘Pokazati javnosti sve snimke terora’

“Dakle, ta banda je upala i ti teroristi su uhapsili Ðurića. Zašto? Jer im je tri puta, u skladu sa sporazumom, pisao pismo”, rekao je Vučić.

Dodao je da će sljedećih dana “pokazati javnosti sve snimke terora”, navodeći da se “ta banda terorista nakon svega slikala, mnogo su jaki, s dugim cevima na goloruki narod”.

Vučić je ranije u ponedjeljak sazvao sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost nakon što je u Mitrovici policija Kosova privela šefa Kancelarije za KiM Marka Ðurića i kasnije ga deportovala u Srbiju.

Sjednica Vijeća, prema nezvaničnim saznanjima, prethodno je bila zakazana za utorak, a tema je Kosovo.

Vučić je prošle sedmice razgovarao o rješavanju pitanja Kosova s generalnim sekretarom Ujedinjenih naroda Antoniom Guterresom i predstavnicima američke administracije.

Vulinu zabranjen ulazak na Kosovo

U petak je u Briselu učestvovao na trilateralnom sastanku sa šeficom evropske diplomatije Federikom Mogherini i predsjednikom Kosova Hashimom Thacijem.

Vlasti na Kosovu zabranile su ministru odbrane Aleksandru Vulinu posjetu Mitrovici, gdje je namjeravao obići porodicu Vučetić, saznaje Tanjug.

Vulin od 2013. svake godine odlazi u Mitrovicu kod porodice Vučetić, na čiju je kuću bila bačena bomba, u čijoj su eksploziji tada povrijeđena djeca Borivoje i Milica Vučetić.

Ove godine vlasti na Kosovu su mu to zabranile.

Borivoje i njegova sestra povrijeđeni su od eksplozije bombe u februaru 2013. godine u Bošnjačkoj mahali u Mitrovici.

Onemogućen prolaz ministru Vukosavljeviću

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević izjavio je da to što mu nije dozvoljeno da posjeti manastire i hramove na Kosovu predstavlja ozbiljan gaf i veliki propust koji ne doprinosi ukupnoj situaciji.

Kako je javio Tanjugov izvještač s mjesta događaja, kosovska policija je oko 11:30 na administrativnom prijelazu Jarinje onemogućila prolaz ministru Vukosavljeviću iako je posjeta najavljena.

Prije zabrane srbijanskom ministru kulture da posjeti Kosovo zabrana je izrečena Marku Đuriću, Nikoli Selakoviću i Aleksandru Vulinu.

Izvor: Agencije


Povezane

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da su dobro razumjeli poruku člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, ali da neće otkazati posjetu Predsjedništva BiH Beogradu, najavljenu za 6. i 7. decembar.

16 Nov 2017
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO