SAD, S. Arabija i UAE najveći kupci oružja iz Srbije

U 12 preduzeća odbrambene industrije Srbije zaposleno je 12.000 radnika (EPA)
U 12 preduzeća odbrambene industrije Srbije zaposleno je 12.000 radnika (EPA)

Američka kompanija Lockheed Martin, koja je i najveći svjetski proizvođač, imala je rast prodaje za 11 posto zahvaljujući povećanju isporuke lovaca F-35, navela je Radio-televizija Srbije (RTS).

Prošle godine srbijanska namjenska industrija ugovorila je izvoz od gotovo 888 miliona dolara, a više od pola robe ide u Sjedinjene Američke Države.

“To je oko tri puta više nego što smo imali 2013. godine i taj trend se nastavlja i pokazatelji za prvi kvartal ove godine takođe govore o rastu. Intenzivno je ulaganje u popravljanje tehnologija tih preduzeća, Vlada Srbije je izdvojila značajna sredstva prošle godine i ta investicija se intenzivno implementira”, rekao je pomoćnik ministra odbrane za materijalne resurse Nenad Miloradović. 

Među najvećim uvoznicima naoružanja i vojne opreme iz Srbije jesu i Saudijska Arabija, Bugarska, Vijetnam, Kipar i Ujedinjeni Arapski Emirati.

Jedan od najznačajnijih poslova jest razvoj raketnog sistema “Alas” u saradnji s Ujedinjenim Arapskim Emiratima, vrijedan 230 miliona eura.

Poslovi do 2020.

U njega je uključen i valjevski “Krušik”, koji izvozi 95 posto proizvodnje, prenio je RTS.

“Krušik ima ugovorenih izvoznih poslova u vrednosti od 240 miliona dolara i punu uposlenost kapaciteta do 2020. godine. Da bismo sve te poslove realizovali u ugovorenim rokovima, imamo 1.703 novozaposlena radnika u poslednje četiri godine”, objašnjava generalni direktor HK “Krušik” Valjevo Mladen Petković. 

U 12 preduzeća odbrambene industrije koja su u državnom vlasništvu zaposleno je 12.000 radnika, a najviše se izvozi municija.

“Srbija je uvažen i kredibilan partner na međunarodnom planu i o tome najbolje svedoči činjenica da je, po istraživanju publikacije i organizacije ‘Small Arms Service’, Srbija svrstana na treće mesto po transparentnosti u izvozu malog i lakog naoružanja u svetu, odmah iza Nemačke i Švajcarske”, istakla je načelnica odjeljenja za izvoz i uvoz naoružanja i vojne opreme u Ministarstvu trgovine Jasmina Roskić.

Kad je riječ o uvozu, na prvom je mjestu Rusija s 85 miliona dolara, a slijede Belgija i Bosna i Hercegovina, prenio je RTS.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO