Pelješki most: Odbijene sve žalbe, gradnja može početi

Prema ugovoru izgradnja mosta će trajati 36 mjeseci (Al Jazeera)
Prema ugovoru izgradnja mosta će trajati 36 mjeseci (Al Jazeera)

Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave (DKOM) odbila je žalbe austrijskog Strabaga i zajednice ponuđača italijanskog Astaldija i turskog IC Ictas Isaat Sanayija uložene na izbor izvođača radova za gradnju Pelješkog mosta s pristupnim cestama.

Na internetskim stranicama DKOM-a u ponedjeljak je objavljeno rješenje Komisije prema kojem se odbijaju kao neosnovane žalbe Strabaga i zajednice ponuđača italijanskog Astaldija i turskog IC Ictas Isaat Sanayija.

U Državnu komisiju za kontrolu postupaka javne nabave u januaru su stigle dvije žalbe na odluku o odabiru kineskog konzorcija “China Road and Bridge Corporation” za graditelja Pelješkog mosta.

Dvije žalbe

Prvo se na taj odabir žalio austrijski Strabag, a nedugo nakon toga i zajednica ponuđača u kojoj su italijanski Astaldi i turski CT Ictas, koja se žalila na procjenu kvaliteta garancije italijansko-turske ponude za gradnju mosta

Strabag se, s druge strane, žalio jer je kineski konzorcij ponudio dampinške cijene u pogledu izvođenja niza radova. Pretpostavlja se da su Kinezi mogli ići s nižom ponudom jer će dobiti nedopuštene državne podrške. U Strabagu, navodno, impliciraju da kineske vlasti posredstvom gradnje Pelješkog mosta žele lakše “probiti” tržište Evropske unije, a što nije u skladu s pravnom stečevinom EU-a.

Austrijancima, uz ostalo, smeta što naručilac, tj. Hrvatske ceste nisu ispitale niske ponuđene cijene kineske korporacije u pojedinim stavkama, a što su trebale prema odredbama Zakona o javnoj nabavci i direktivi Evropskog parlamenta i Vijeća. Izračunali su da su u nekim stavkama cijene izvođenja radova i nekoliko desetaka puta niže od njihovih, a damping su “pročitali” u 13 stavki.

Bez tačnih podataka

Žale se i što izvođač radova kojeg su odabrale Hrvatske ceste nije naveo tačne podatke o tome koji će postotak poslova izvršavati pojedini član konzorcija, što je bilo jedno od pravila konkursa. 

Astaldi je, kao i Strabag, platio 13.440 eura (100.000 kuna) predviđene naknade za podnošenje žalbe. Za vrijeme rješavanja žalbi cijeli proces bio je u mirovanju.

Poznato je da je italijansko-turski konzorcij za gradnju Pelješkog mosta ponudio cijenu 342 miliona eura (2,55 milijardi kuna), Strabag 352 miliona eura (2,62 milijardi kuna), a kineska kompanija 279 miliona eura (2,08 milijardi kuna), svi iznosi bez PDV-a.

Protivljenje Bosne i Hercegovine

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine ranije se zvanično usprotivio izgradnji Pelješkog mosta, što je podržala većina parlamentarnih stranaka.

Tom prilikom upućen je i poziv Hrvatskoj da se hitno uključi u bilateralne razgovore s Bosnom i Hercegovinom radi postizanja rješenja za razgraničenje na moru na principima uvažavanja suverenih prava Bosne i Hercegovine.

Jedni navode da se most na jugu Hrvatske ne može graditi bez riješenog pitanja granice i slobodnog prolaza između dvije zemlje, a drugi da to nije zvaničan stav institucija Bosne i Hercegovine.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO