Snijeg zabijelio regiju, veliki broj udesa

Putevi prema Dalmaciji i obratno ponovo su zatvoreni za saobraćaj (Anadolija)

Snijeg je u četvrtak prekrio ulice Sarajeva, donoseći pravu zimsku idilu u glavni grad Bosne i Hercegovine iako je kalendarski već nastupilo proljeće, javlja Anadolija.

Glavno šetalište od Titove ulice do Ferhadije zabijeljelo je snijegom, a snježni pokrivač prekrio je i krovove, drveće i ceste.

Ni nekoliko Celzijevih stepeni ispod nule nije spriječilo mnoge građane da prošetaju gradskim ulicama.

Ipak, dok je za jedne radost i uživanje, ali i prilika da prošetaju, vozačima snijeg donosi probleme.

Ulice Sarajeva prekrivene snijegom

Sve ceste prema Dalmaciji i obratno ponovo su zatvorene za promet zbog loših vremenskih uvjeta, odnosno olujnog vjetra, javljaju hrvatski mediji.

Zatvoreni putevi u Dalmaciji

Zbog loših vremenskih uvjeta, olujnog vjetra, snježne vijavice i zimskih uvjeta na cestama, HAK je uputio apel vozačima da, ako je ikako moguće, odgode putovanje iz smjera unutrašnjosti prema Dalmaciji i obratno, jer trenutno nema slobodne ceste ni za jednu grupu vozila.

Snijeg promjenjivog inteziteta pada u većini krajeva Srbije, s povremeno umjerenim intenzitetom na području istočne, jugoistočne, srednje, južne, zapadne i jugozapadne Srbije.

U tim područjima ujedno je pala i najveća količina snijega, ali, zahvaljujući neprestanim intervencijama putara koji su u sistemu zimske službe JP “Putevi Srbije”, prohodni su svi putevi I i II prioriteta. 

Saobraćaj je zbog vremenskih prilika i snijega na kolovozu, kojeg u nižim ima do pet, a u višim i do deset centimetara, usporen i otežan.

Upotreba zimske opreme obavezna je na svim putevima u Srbiji. 

Centar Sarajeva prekriven snijegom

Na snazi je zabrana saobraćaja na dionici Kruševac – Ðunis zbog izlijevanja Južne Morave na obje kolovozne trake, u Ðunisu.

Prema posljednjim informacijama dobijenih od “Puteva Srbije”, nema zadržavanja na naplatnim stanicama. Zbog visokog vodostaja na Savi obustavljen je, do daljnjeg, skelski saobraćaj na GP Jamena.

Udesi na Ibarskoj magistrali

Prema podacima Uprave granične policije Republike Srbije, na graničnim prijelazima i putničkim terminalima zadržavanja su do 30 minuta.

Duž Ibarske magistrale od Kraljeva do Biljanovca, prema podacima iz Uprave saobraćajne policije u Kraljevu, od podneva se dogodilo 13 udesa, ali nije bilo poginulih.

U udesima su lakše povrijeđene četiri osobe, a saobraćaj je obustavljen u mjestu Dolina jorgovana i selu Bare nadomak Biljanovca, javlja RTS.

Sarajevo zavejano snijegom

Izvor: Agencije