Vulin: Vojska se uključuje u borbu za povećanje nataliteta

Aleksandar Vulin
Hrvatsko ministarstvo ocijenilo je Vulinovu izjavu kao provokaciju koja ne pridonosi dobrosusjedskim odnosima (Tanjug)

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin izjavio je danas da će se Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije uključiti u borbu za povećanje nataliteta u Srbiji.

Vulin je prilikom posjete Vojnoj bolnici Niš rekao da je “bijela kuga” jedan od najvećih problema u Srbiji, na šta je, kaže, ukazao i predsjednik Srbije i vrhovni komandant vojske te zemlje Aleksandar Vučić.

“U skladu s njegovim naređenjima Vojska Srbije će kroz svoje mogućnosti učiniti sve da stimulišemo rađanje i pomognemo svakoj porodici koja hoće da ima decu”, poručio je ministar.

Kako je naveo, Vojska Srbije već je odredila solidarnu pomoć u visini jedne prosječne zarade za svako novorođeno dijete pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

Umjetna oplodnja

Dodao je da će Fond za socijalno osiguranje vojnih osiguranika odsad plaćati četiri pokušaja umjetne oplodnje i da će pomjeriti starosnu granicu žene sa 42 na 44 godine. 

“Isto tako, biće omogućeno da porodica, bez obzira da li ima jedno ili više dece, konkuriše za veštačku oplodnju za svako sledeće dete”, objasnio je ministar.

Vulin je istakao da je zdravlje pripadnica sistema odbrane posebno značajno i da će biti uveden obavezan pregled svih pripadnica Ministarstva odbrane i Vojske Srbije po pitanju raka dojke i raka grlića materice.

Izvor: Agencije