Video: More se povuklo, Budva pod kontrolom

Nevrijeme, More
Nevrijeme na Jadranu otežalio je i potragu za nestalim surferom iz Slovenije (Ilustracija)

Jak val plime pogodio je u subotu nekoliko primorskih gradova Crne Gore, ali prema izvještajima nadležnih službi i medija more se tokom noći povuklo, a južni vjetar oslabio pa je situacija pod kontrolom.

Nadležne službe i mještani Budve su sa 500 džakova pijeska “odbranili” Stari grad od jakog plimnog vala koji je jučer ugrožavao taj grad, prenosi agencija Beta.

Snažni valovi polomili su stakla jednog lokalnog kafića, navode korisnici društvenih mreža.

Ulice Starog grada bile su pod vodom, a veliki valovi su preko plaže Ričardova glava prodrli na veliki trg ispred hotela “Avala”.

Korisnik Twittera Vjslv Vjc zabilježio je poplavu na ulicama grada i snažne valove. Potvrdio je za Al Jazeeru da mještani ne pamte ovakvu poplavu.

More se povuklo pa u nadležnoj službi spašavanja “ne očekuju probleme”, saopćeno je medijima, uz ocjenu da je “situacija pod kontrolom”.

Jak plimni val nošen južnim vjetrom izazvao je problem i u Ulcinju, posebno na Adi Bojani, gdje je dodatno podignut ionako visok vodostaj istoimene rijeke koja se ulijeva u Jadransko more.

Poplavljene su kućice i restorani duž riječne obale, objavili su lokalni mediji, a voda je “potopila” i ulcinjsku Veliku plažu.

Sela odsječena od svijeta

Pojedina sela u okolini Ulcinja, duž rijeke Bojane, u blizini granice s Albanijom, odsječena su od svijeta i do njih se može isključivo vodenim putem i čamcima, prenose mediji.

Narastao je vodostaj Skadarskog jezera, pa stanovnici nekoliko sela u okolini jezera strahuju od poplava. Vodostaj na Rijeci Crnojevića je 143 centimetra.

Cetinje je , prema izvještaju lokane službe spašavanja pod kontrolom, dok je u Nikšiću jak vjetar čupao stabla i saobraćajne znakove.

Nadležne službe su u pripravnosti, a meteorolozi su tokom vikenda najavili padavine i do 300 litara po kvadratnom metru i umjeren do pojačan južni vjetar.

Izvor: Al Jazeera i agencije