Potvrđena podjela Samoopredjeljenja u Skupštini Kosova

Nakon najnovijih dešavanja Samoopredjeljenje ima 19 zastupnika u Skupštini Kosova (EPA)
Nakon najnovijih dešavanja Samoopredjeljenje ima 19 zastupnika u Skupštini Kosova (EPA)

Skupština Kosova od danas ima novu zastupničku grupu, koju čini 12 zastupnika, čime se i zvanično podijelio opozicijski Pokret Samoopredjeljenje.

Predsjedništvo Skupštine Kosova potvrdilo je zahtjev 12 zastupnika za formiranje nove zastupničke grupe, nazvane Grupa nezavisnih zastupnika, čiji je šef Dardan Sejdiu.

U posljednja tri mjeseca svi nezavisni zastupnici podnijeli su ostavke na pozicije unutar stranke zbog neslaganja s politikom stranačkog čelnika Albina Kurtija, podsjeća agencija Anadolija.

Nakon parlamentarnih izbora održanih u junu prošle godine Samoopredjeljenje je s 32 zastupnika bilo najveća parlamentarna stranka.

Nakon najnovijih dešavanja Samoopredjeljenje ima 19 zastupnika u Skupštini Kosova.

Prošle sedmice Samoopredjeljenje je napustio i aktuelni gradonačelnik Prištine Shpend Ahmeti.

Pitanja o smrti aktivista

U međuvremenu, kosovski premijer Ramush Haradinaj na današnjoj sjednici Skupštine Kosova odgovorit će na pitanja zastupničke grupe Samoopredjeljenja o okolnostima u vezi s nasilnom smrću aktivista tog pokreta Astrita Deharija 5. novembra 2016. u pritvorskoj jedinici u Prizrenu.

To će biti jedna od tačaka dnevnog reda sjednice kosovskog parlamenta, koju je, u formi interpelacije, tražila zastupnička grupa Samoopredjeljenja.

Na dnevnom redu, između ostalog, jest i nacrt o ratifikaciji Sporazuma o dugu između Kosova i Evropske banke za obnovu i razvoj, prenosi agencija Beta.

Skupština će razmotriti izvještaj o radu javnih preduzeća za 2015. i 2016. godinu, imenovati dva člana Komisije za provjeru i određivanje imovine i jednog člana Komisije za imovinske zahtjeve.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO