Mektić: BiH se uspješno nosi sa problemom migracija

'Situacija nije alarmantna, ali je migranata u Bosni i Hercegovini sve više', kaže Mektić (Anadolija)

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić poručio je da se situacija s migrantima u Bosni i Hercegovini svakim danom komplikuje, ali da još nije alarmantna.

Dodao je da će u slučaju da se broj migranata poveća morati zatražiti od Parlamenta Bosne i Hercegovine da odobri dodatna sredstva za angažovanje dodatnih policijskih službenika za Graničnu policiju kako bi se migrantska situacija lakše kontrolisala, javlja Anadolija.

Prema Mektićevim riječima, po podacima UNHCR-a na tzv. “balkanskoj ruti” od Grčke do Hrvatske nalazi se između 40.000 i 50.000 migranata, koji su potencijalna prijetnja i Bosni i Hercegovini. Kako kaže, situacija je zasad stabilna na “balkanskoj ruti” i sve dok “funkcioniše sporazum između Turske i Evropske unije, za pretpostaviti je da tako veliki broj tih migranata planira da ide na potezu zapadnog Balkana”, a to je od Turske prema Grčkoj, zatim prema Albaniji i onda Bosni i Hercegovini, iz koje najčešće preko Hrvatske idu za zapadnu Evropu.

Ilegalno kretanje

“Više puta sam bio na određenim konferencijama kada se o tome govorilo, pokušao sam da otvorim tu priču kao balkanski problem, ali od nadležnih institucija Evropske unije još uvijek se ne daje kvalifikacija o postojanju ‘balkanske rute’ i o nekoj posebno alarmantnoj situaciji. To se kvalifikuje kao ilegalno kretanje. Što se tiče nas u Bosni i Hercegovini, ne, nije alarmantno, kao što to iznose pojedinci, a, što je još gore, takvo uznemirenje proizvode predstavnici zakonodavne vlasti. Dakle, nije alarmantno, još uvijek upravljamo tim procesom, ali je svakodnevno sve više migranata i ta ruta je sve aktuelnija”, kazao je Mektić.

Naglasio je da Bosna i Hercegovina još drži situaciju pod kontrolom, jer kapaciteti zadovoljavaju njihove potrebe, te da su u cijeli proces uključene međunarodne organizacije koje se bave migrantskim pitanjima.

“S njima koordiniramo sve poslove i aktivnosti vezane za tu problematiku i tu rutu. Nastojim čitavo vrijeme u svim tim razgovorima naglasiti da ovaj problem moramo zajedno rješavati, prije svega, zemlje zapadnog Balkana. Mislim da postoji nekorektnosti tu, ne poštuju se u potpunosti sporazumi u readmisiji i više se gleda na način ko će veći dio tog problema prebaciti komšiji”, kaže Mektić.

Povećan broj migranata

Od početka 2018. godine, kako je kazao, značajno se povećao broj ilegalnih migranata i pokušaja ilegalnog ulaska.

Mektić je iznio podatak da je petina radnih mjesta u Graničnoj policiji Bosne i Hercegovine nepopunjena i da je neophodno odobriti dodatna sredstva za angažman policijskih službenika.

“To je 500 službenika. Sada iscrpljujemo ljude na način da ih sa jednog dijela granice pomjeramo na južni dio, a onda oslabimo na tom dijelu. Sada nam se širi pojas ulazaka. Ovdje mora država, pogotovo parlamentarci, da nađu načina da se stvore dodatni finansijski kapaciteti da se popune resursi naših službi i agencija da možemo da blagovremeno i efikasno reagujemo na ovaj problem”, govori Mektić.

Ministar sigurnosti zaključuje da se Bosna i Hercegovina uspješno nosi s problemom migracija, što su ocijenile i međunarodne organizacije, i da je svjestan da ona nije krajnje odredište migranata nego tranzitna zemlja ka zapadnoj Evropi, ali da to ne oslobađa odgovornosti bh. institucije.

Izvor: Agencije