Slovenija će podržati članstvo Kosova u Interpolu

Karl Erjavec
Slovenski šef diplomatije poručio je da treba nastaviti dijalog Srbije i Kosova (EPA)

Slovenija je spremna pomoći Kosovu da postane članicom međunarodne policijske organizacije Interpol, izjavio je u utorak slovenski šef diplomatije Karl Erjavec, prenosi Radio-televizija Srbije.

Erjavec, koji boravi u službenoj posjeti Kosovu, na konferenciji za novinare s kosovskim kolegom Badxetom Pacolijem, rekao je u Prištini da službena Ljubljana ne može utjecati na zemlje članice Evropske unije koje još nisu priznale nezavisnost Kosova.

“Što se tiče Interpola, Slovenija je uvijek podržavala članstvo [Kosova]. Međutim, što se tiče pet zemalja [članica EU-a koje nisu priznale Kosovo], to su unutrašnja pitanja država, a mi se ne miješamo u unutrašnje poslove”, rekao je Erjavec nakon razgovora s Pacolijem.

Slovenski šef diplomatije poručio je da treba nastaviti dijalog Srbije i Kosova.

Ministar vanjskih poslova Kosova nazvao je razgovor s Erjavecom “konstruktivnim” i potvrdio podršku slovenskog šefa diplomatije “za članstvo u međunarodnim organizacijama”.

Više od 100 zemalja priznalo Kosovo

“Dobili smo podršku da nam Slovenija pomogne za članstvo u Interpolu i UNESCO-u. Opcije saradnje ostaju otvorene. Smatramo da je Slovenija bila i ostat će važan partner”, istakao je Pacoli, navodeći da je Slovenija na prvom mjestu među stranim investitorima na Kosovu.

Kosovski premijer Ramush Haradinaj pozvao je nedavno EU da pronađe način da pet njenih članica ubuduće “ne blokira evropsku perspektivu Kosova”, što bi, po njegovom uvjerenju, olakšalo i Beogradu da normalizira odnos s Prištinom.

Kosovo je nezavisnost proglasilo 2008. godine, što je do sada priznalo više od 100 zemalja, ali ne i dvije države među vodećim svjetskim velesilama – Rusija i Kina, te Indija i Brazil, ali i pet članica EU-a – Španija, Rumunija, Kipar, Grčka i Slovačka.

Službeni Beograd, pozivajući se na suverenitet i integritet Srbije zagarantiran međunarodnim dokumentima, te Rezolucijom 1244 Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, nastoji spriječiti prijem Kosova u međunarodne organizacije te onemogućiti članstvo u UN-u.

Izvor: Agencije