Hrvatska za brz prijem Makedonije u EU i NATO

Makedoniji 30. septembra predstoji referendum o promjeni ime države u Sjeverna Makedonija (EPA)

Hrvatska će se i dalje zalagati za brz prijem Makedonije u euroatlantske integracije, izjavila je u utorak ministrica vanjskih poslova Hrvatske Marija Pejčinović Burić, nakon sastanka s makedonskim kolegom Nikolom Dimitrovom u Skoplju.

“Hrvatska ima znanja kojima može pomoći Makedoniji” radi pristupanja Evropskoj uniji i NATO, rekla je Pejčinović Burić, podsjetivši da je Hrvatska “najprisutnija članica” EU-a u Makedoniji po prenošenju iskustava te da je veleposlanstvo Hrvatske “kontakt-tačka” NATO-a u Skoplju, prenijela je agencija Hina.

“Proces pristupanja postaje sve složeniji, a mi smo [Hrvatska] posljednji ušli u EU. Uvijek je najbolje učiti od posljednjih članova, jer su njihova znanja najsvježija i najprilagođenija”, rekla je ministrica i naglasila da makedonska Vlada ima podršku Hrvatske u pripremi reformi, koje su “ključ svakog napretka na putu prema euroatlantskim integracijama”.

Pitanje naziva Makedonije

Hrvatska ministrica je pozdravila napore vlada u Atini i Skoplju da pregovorima riješe “teško i složeno pitanje” međusobnog spora o nazivu Makedonije.

“Zalagat ćemo se da se što prije riješi pitanje imena države kako bi se otvorili pregovori o pristupanju u dva saveza” i da se “Makedonija uključi na brz način”, naglasila je Pejčinović Burić.

Ona smatra da “Makedonija to može, da je spremna, da ima sve predispozicije da onog časa kad krene u taj proces to ide jako brzo, a Hrvatska će tu pomoći”, rekla je ministrica.

Izvor: Agencije


Povezane

Ministri trgovine Srbije i Makedonije dogovorili su formiranje komiteta koji će rješavati problem uvoza brašna iz Srbije u Makedoniju. Time je povučena najava Srbije o uvođenju kontramjera na uvoz makednonskih proizvoda. 

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO