Đinđićev mural u Beogradu ponovo prefarban

Mural je dan ranije, na 15. godišnjicu ubistva Zorana Đinđića, obnovljen i pokriven zaštitnim staklom (Tanjug)

Mural sa likom ubijenog premijera Srbije Zorana Ðinđića, koji se nalazi na platou kod Filozofskog fakulteta, ponovo je bio meta vandala.

Zaštitno staklo na muralu je u utorak išarano crvenom bojom, a iscrtan je i neprimeren sadržaj.

Mural je dan ranije, na 15. godišnjicu ubistva, obnovljen nakon prethodnog uništavanja i pokriven zaštitnim staklom.

Mural je prvobitno naslikan 21. februara, na dan kada je 1997. godine Đinđić izabran za prvog postkomunističkog gradonačelnika prestonice Srbije, a uz Đinđićev lik bio je ispisan i njegov citat iz 1997. godine: “Grad je po svom imenu beo. Mi ćemo ga napraviti i gradom svetla.”

Uvredljivi grafiti i u Novom Sadu

I u Novom Sadu na dan obeležavanja 15. godišnjice ubistva Zorana Đinđića crvenom bojom su isprskane i prefarbane ploče u ulici koja nosi Đinđićevo ime, te ispisani pogrdni i uvredljivi grafiti u studentskom kampusu i na zgradi Poljoprivrednog fakulteta.

Pokrajinski odbor Demokratske stranke za Vojvodinu i Gradski odbor DS u Novom Sadu osudili su “nov izliv mržnje i primitivizma” i zatražili od državnih organa da otkriju i  kazne “vinovnike tog političkog nasilja”.

Zoran Đinđić ubijen je hicima iz snajpera 12. marta 2003. godine ispred ulaza u zgradu vlade, a za njegovo ubistvo na 40 godina zatvora osuđeni su oficir tadašnje Jedinice za specijalne operacije resora državne bezbednosti Zvezdan Jovanović, kao izvršilac i nekadašnji komandant JSO-a Milorad Ulemek Legija.

Izvor: Agencije


Povezane

U Srbiji se obilježava 15 godina od ubistva premijera Zorana Đinđića. Za zločin koji je počinio zemunski kriminalni klan, uz pomoć pripadnika državne jedinice za specijalne operacije, osuđeno je 12 osoba na ukupno 378 godina zatvora. No, Sud u Srbiji nikada nije razmatrao pitanje političke pozadine atentata, iako nekadašnji Đinđićevi saradnici vjeruju da znaju ko […]

Published On 12 Mar 2018
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO