Bivši njemački ministar posreduje u energetskom sporu Srbije i Kosova

Zbog spora Srbije i Kosova, pojavio se manjak struje u evropskom energetskom sistemu (EPA)

Premijer Kosova Ramush Haradinaj primio je delegaciju predvođenu Klausom Toepferom, bivšim nemačkim ministrom životne sredine, koga je Vlada Nemačke odredila za posrednika u rešavanju pitanja električne energije između Kosova i Srbije, koji je izazvao kašnjenje električnih satova u Evropi.  

Haradinaj se zahvalio bivšem nemačkom ministru na angažmanu u vezi ovog pitanja, obećavši mu saradnju, saopšteno je iz Vlade Kosova.

Premijer je preneo uveravanje da će Vlada koju on vodi biti angažovana u rešavanju energetskog problema, naglašavajući da ovaj problem uzrokuje mnoge druge probleme u životima svih, ali i ometa ekonomski razvoj zemlje.

Satovi kasne šest minuta

Haradinaj je zatražio od međunarodne strane, ali i od Vlade Srbije, implementaciju Briselskog sporazuma o energetici, što predstavlja krajnje rešenje za energetske probleme.

Evropska mreža operatera prenosnog sistema za električnu energiju prošle nedelje je saopštila da je zbog energetskog spora između Kosova i Srbije, koji je političke prirode, došlo do problema i na evropskoj električnoj mreži, zbog čega digitalni satovi, koji rade na električnu energiju, kasne skoro šest minuta u 25 evropskih država.

Kosovski operater nije snabdevao sistem sa dovoljno energije kako bi pokrivao potrebe, a Srbija nije nadoknadila nedostatak energije, kao što je to uobičajeno radila.

Kako je naglašeno iz ENTSOE-a, zbog stalnog političkog sukoba između Srbije i Kosova, iz tog područja dolazi manje struje u energetski sistem evropskog kontinenta.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO