Scaparrotti zabrinut zbog malignog utjecaja Rusije na Balkanu

Curtis Scaparrotti je pozvao na obnavljanje fokusa na Balkan i podizanje kapaciteta za angažiranje SAD-a i međunarodne zajednice u regiji (EPA)

Šef medijske službe Odjeljenja američke komande za Evropu, major Juan Martinez, izjavio je da je zapovjednik američke komande za Evropu i glavnokomandujući NATO snaga u Evropi, general Curtis Scaparrotti, 8. marta pred američkim Senatom govorio o izazovima povezanim s “lošim utjecajem” i “manipulacijom” Rusije u Evropi, a “posebno u Srbiji i na Balkanu”.

“Njegove primjedbe i komentari tokom izlaganja pred Vojnim komitetom američkog Senata fokusirali su se na važnost NATO saveza, izazove povezane s ruskim malignim utjecajem i naporima Rusije da utječe i manipulira evropske narode, posebno u Srbiji i na Balkanu, kao i na opredjeljenje Komande SAD-a za Evropu u borbi protiv terorizma”, kazao je Martinez za Tanjug.

Tanjug je uputio pitanja sjedištu NATO-a u Briselu da objasne stav generala Scaparrottija nakon izvještaja Al Jazeere Balkans da je on Srbiju identificirao kao “najveći problem” na Balkanu.

Uključeni u gotovo sve aspekte Evrope

Major američke vojske Juan Martinez rekao je da je komanda oružanih snaga SAD-a za Evropu u potpunosti predana svojim evropskim partnerima i NATO saveznicima i da je transparenta u svom radu.

Martinez je Tanjugu dostavio cijeli transkript razgovora koji je general Scaparrotti imao s predstavnicima Odbora za oružane snage američkog Senata.

U dokumentu se navodi da je Scaparrotti izrazio zabrinutost zbog budućeg miješanja Rusije na Balkanu.

“Oni [Rusi] su uključeni u gotovo sve aspekte Evrope, na jedan ili drugi način. Oblast za koju sam ja danas zabrinut jeste Balkan. To je područje koje smo, kroz rad međunarodne zajednice i SAD-a, uspjeli održati stabilnim. Radili smo na demokratskim vladama i njihovom jačanju. Ali, Rusija radi na Balkanu, a smatram da smo mi skinuli fokus sa te regije”, poručio je Scaparrotti.

Utjecaj na narode kao efekat narušavanja

On je pozvao na obnavaljanje fokusa na Balkan, nastavak reformi u oblasti sigurnosti i podizanje kapaciteta za angažiranje SAD-a i međunarodne zajednice na Balkanu.

“Da li možete biti konkretniji i reći nam nešto više o tome koje su to zemlje na Balkanu predmet vaše zabrinutosti zbog ruskog miješanja i utjecaja?”, upitao je senator Tom Cotton.

“Mislim posebno na Srbiju. Tu postoji veza…”

”Na Srbiju ili Republiku…”, pitao je Cotton.

“Na Srbiju”, odgovorio je Scaparrotti.

“Republika Srpska?”, ponovio je Cotton.

Za veći vojni i diplomatski angažman u regiji

“Rekao bih da se radi o Srbiji kao naciji, ali i o srpskom narodu na Balkanu. Postoji očigledna historijska veza, osjećanje pripadnosti. Između ostalog, i zbog toga postoji bolja mogućnost za ruski utjecaj. Oni to koriste u smislu dezinformacija, utjecaja na narode kao efekat narušavanja, u nekim slučajevima, recimo sa Srbijom, kada je Kosovo u pitanju, ili s trojnom vlašću u Bosni i Hercegovini. To je moja zabrinutost, i vidio sam jačanje toga tokom godinu i po dana mog mandata”, zaključio je Scaparrotti.

Reporter Al Jazeere Ivica Puljić izvijestio je iz Washingtona prije tri dana da je “Scaparrotti izrazio duboku zabrinutost da nedostatak diplomatskih aktivnosti doprinosi širenju ruskog utjecaja na Balkanu”.

Komandant NATO-a istakao je da su Sjedinjene Američke Države ispustile iz vida područje zapadnog Balkana, zaključujući da je potreban veći vojni, ali i diplomatski angažman u regiji, javio je Puljić.

Izvor: Agencije