Ljekari HNK-a: Da nam bude bar približno kao drugim ljekarima

Ljekari su prosvjedovali ispred zgrade Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona (Anadolija)

Doktori medicine i stomatologije Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) u ponedeljak su u centru Mostara održali mirnu protestnu šetnju insistirajući na povećanju cene satnica rada i koeficijentima plata, te su najavili opšti štrajk ako se ne ispune njihovi zahtevi.

Pred Vladom HNK zviždale su stotine nezadovoljnih lekara koji su organizovano autobusima došli u Mostar iz celog kantona.

Traže prava kao u drugim kantonima

“Došla sam da dam podršku svojim kolegama i da kažem kako sam nezadovoljna svojim statusom, shvaćanjem u društvu, pogotovo onih koji su nadležni da promijene situaciju nas ljekara”, kazala je agenciji Anadolija Lejla Muhanović, specijalista radiolog iz Konjica, koja je došla sa kolegama iz Konjica i Jablanice.

“Tražimo već ostvarena prava liječnika u drugim dijelovima Federacije BiH. Ništa ne krijemo, tražimo da i nama bude makar približno kao i ostalim liječnicima”, rekla je za medije predsednica Sindikata doktora medicine i stomatologije Hercegovačko-neretvanskog kantona Kristina Bevanda.

Kako je istakla, lekari protestom žele da skrenu pažnju na ignorantski odnos kantonalnih vlasti prema njihovim zahtevima.

Marina Berberović, koja je član Upravnog odbora Sindikata, rekla je da su se doktori okupili kako bi iskazali nezadovoljstvo stavom Vlade prema njima.

Povećanje satnice s dvije na 2,6 KM

“Mi već dugo vodimo s njima bitku da dobijemo svoj kolektivni ugovor, pregovore na kojima ćemo i dalje razgovarati o našem statusu. Nismo dobili ni taj prvi korak – otvaranje pregovora, pozivaju nas da sjednemo za stol sa svim drugim sindikatima, a znaju da to od početka nama nije prihvatljiva opcija. Tako da smo mi došli do prosvjeda, a idući korak je generalni štrajk i nećemo stati dok doktori ne dobiju svoj kolektivni ugovor”, poručila je Berberović.

Lekari su ranije najavili da će 19. marta stupiti u opšti štrajk.

Traže povećanje satnice s trenutnih dve na 2,6 konvertibilnih maraka te povećanje koeficijenata za 1,2 za sve grupe lekara.

U vreme štrajka, poručili su, primaće samo pacijente čiji je život ugrožen.

Vlasti HNK-a pozvale su sindikat doktora medicine i stomatologije na postizanje zajedničkog dogovora sa tri sindikata u zdravstvu u tom kantonu protiveći se pojedinačnim pregovorima.

Izvor: Agencije