Izrael pozdravio odluku o ukidanju imena OŠ ‘Mustafa Busuladžić’

Busuladžić je strijeljan u Sarajevu 1945. pod optužbom da je bio saradnik okupatora (Wikipedia)

Država Izrael pozdravlja odluku Skupštine Kantona Sarajevo da ukine odluku o imenovanju osnovne škole u Sarajevu po “veoma kontroverznoj antisemitskoj ličnosti Mustafi Busuladžiću”, saopćeno je iz Ambasade Izraela u Tirani.

Kako se dalje navodi, Ambasada Izraela pozdravlja napore koje je preduzela Skupština KS da se ispravi, kako navode, nesretna odluka iz oktobra 2016.

“Ovaj potez predstavlja važan korak prema priznanju bogatog antifašističkog naslijeđa ponosnog naroda vaše zemlje”, stoji u saopćenju.

Država Izrael, dodaje se, sigurna je da će svi nivoi vlasti u Bosni i Hercegovini nastaviti pružati sigurnost svojim manjinama, uključujući jevrejsku zajednicu, govoreći glasno protiv antisemitizma, poricanja holokausta i svakog historijskog revizionizma vezano za djela nacista i njihovih kolaboranata širom Evrope.

Povučena saglasnost

Skupština Kantona Sarajevo na posljednjoj je sjednici povukla saglasnost za imenovanje škole po Busuladžiću iako to zasad nema praktičnu svrhu, jer je procedura promjene naziva škole izuzetno komplikovana i duga, podsjeća portal Klix.ba.

Iz općine Novi Grad Sarajevo, u kojoj se nalazi ta osnovna škola, rekli su da odluka Skupštine Kantona ne može biti provedena, jer nije donesena u skladu s predviđenim procedurama.

Prilikom donošenja navedene odluke, na sjednici održanoj 5. marta, nisu ispoštovane odredbe Ustava Kantona Sarajevo, Poslovnika Skupštine KS, te je prekršeno nekoliko odredbi Odluke o obilježavanju ulica, trgova, mostova, institucija, ustanova itd. na području Kantona Sarajevo.

Ta sarajevska općina, kako se navodi, podnijet će zahtjev za ocjenu ustavnosti i zakonitosti Odluke o stavljanju van snage davanja imena OŠ “Mustafa Busuladžić”.

Na imenovanje osnovne škole po Busuladžiću nedavno je reagovala i Ambasada SAD-a u Bosni i Hercegovini. Iz nje poručuju da se u 21. stoljeću u demokratskom društvu škole ne nazivaju po kontroverznim ličnostima, niti se ljudi s kojima se ne slažemo nazivaju “četnicima, ustašama ili balijama”.

Osnovna škola u sarajevskom naselju Dobroševići prošle godine dobila je ime po Mustafi Busuladžiću, što je izazvalo oštre reakcije opozicije u Kantonu Sarajevo, koja smatra da je Busuladžić bio saradnik tadašnjeg fašističkog režima te da je imao kontroverzne stavove.

S druge strane, zagovornici ideje da se škola nazove po Busuladžiću smatraju da je on bio jedan od vrsnih islamskih učenjaka te da mu se ne mogu pripisati fašistički stavovi, naglašavajući da je nepravedno ubijen odlukom komunističke vlasti.

Protest Ambasade Izraela  

Prethodno je Ambasada Izraela za Bosnu i Hercegovinu, sa sjedištem u Tirani, uputila Ministarstvu vanjskih poslova Bosne i Hercegovine protestnu notu zbog odluke Skupštine Kantona Sarajevo i Općinskog suda u Sarajevu da se OŠ “Dobroševići” preimenuje u OŠ “Mustafa Busuladžić”, saopćeno je u oktobru prošle godine iz Saveza udruženja antifašista i boraca NOR-a u Kantonu Sarajevo.

Ambasada Izraela u toj noti ponovo je izrazila iskreno žaljenje zbog toga što su vlasti Kantona Sarajevo odobrile takvu odluku, naročito uzimajući u obzir činjenice da je većina bosanskih Jevreja ubijena od ruke fašističkih i nacističkih okupatorskih snaga, “s kojima se identifikovao g. Busuladžić”.

Dodaje se da takav nesretan čin ugrožava bogat multietnički i svjetski duh, na koji je Sarajevo, zajedno sa svojom jevrejskom zajednicom, veoma ponosno.

“Jevrejska zajednica, koja postoji u Bosni i Hercegovini više od 450 godina, sastavni je dio kulturnog mozaika zemlje. Jevreji su počašćeni time što su znatno doprinijeli društvu Bosne i Hercegovine”, navodi se, između ostalog, u noti.

Saradnik okupatora

Busuladžić je strijeljan u Sarajevu 1945. pod optužbom da je bio saradnik okupatora i zbog saradnje s jerusalemskim muftijom Mohammedom Aminom al-Husseinom i zato što je bio nastavnik u školi imama SS divizije.

Vlasti oslobođenog Sarajeva optužile su ga i za antijevrejsku i antisrpsku propagandu, kao i za pisanje pozdravnih pisama visokim dužnosnicima NDH-a.

Vojni sud osudio ga je skupa s Atifom Hadžikadićem, tadašnjim gradonačelnikom, na smrt strijeljanjem.

Strijeljanje je izvršeno noću u sarajevskom naselju Velešići, iza željezničke stanice.

Imenovanje škole u sarajevskom naselju Dobroševići po Busuladžiću izazvalo je niz polemika, a odluka je u skupštini sarajevskog Kantona donesena uprkos protivljenju partija lijeve političke profilacije.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO