‘Za dom spremni’ – samo iznimno

HOS, Za dom spremni
Milanović je za ploču HOS-a poručio da 'to treba maknuti, baciti negdje. To nema veze s Domovinskim ratom' (Reuters)

Hrvatski premijer Andrej Plenković ocijenio je na sjednici Vlade da su preporuke koje je donijelo Vijeće za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima vrlo vrijedan, izbalansiran i koristan dokument na temelju kojeg će se nastaviti proces dijaloga o toj temi te je istaknuo da će Vlada će na temelju njega donositi svoje odluke u trenutku kada za to procijeni da je pravo vrijeme.

Riječ je o dokumentu koji mi se čini veoma vrijednim, mislim da moramo uzeti jedno vrijeme da ga i javnost i zainteresirani u hrvatskom društvu pažljivo prouče. On je vrlo izbalansiran i dao je doprinos kakav još do sada nismo imali prigode imati u hrvatskoj javnosti. Mislim da je cijeli napor koji je vođen pod vodstvo predsjednika Vijeća Zvonka Kusića veoma koristan i da ćemo na temelju njega nastaviti proces dijaloga o ovoj temi, a posebno jačati naše kapacitete u pogledu ove temu kada je riječ o sudstvu i upravi kako bi se ujednačila praksa koja je u proteklih 28 godina znala biti neujednačena”, kazao je Plenković.

Istaknuo je da će Vlada na temelju tog dokumenta koji, između ostalog, preporučuje sankcioniranje simbola totalitarnih režima, ali i iznimku da se pozdrav “Za dom spremni”, koji je suprotan Ustavu, može koristiti u komemorativne svrhe uz prethodno dopuštenje – donositi svoje odluke “u trenutku kada za to procijeni da je pravo vrijeme”.

Plenković je zahvalio Vijeću, istaknuvši da se radi o ljudima koji su stručni u svojim područjima – politolozi, pravnici, koji su kroz proteklu godinu dana pokušali kroz intenzivan, otvoren, argumentiran i staložen dijalog raditi na dokumentu dijaloga.

Plenković: Vlada zadržava pravo da donosi svoje procjene

Dokument, dodao je, ima dva dijela, prvi su temeljna polazišta i govori o totalitarizmima s kojima je hrvatsko društvo bilo suočeno tijekom 20.stoljeća, njegovanju kulture sjećanja, pijetetu prema žrtvama i utvrđivanju istine. 

“Preporuke koje su nam u tom segmentu dali su veoma korisne i Vlada će ih razmotriti i u svojim aktivnostima, posebice u pogledu obrazovanja i pravodobnom informiranju mladih objasniti što su sve ti režimi bili i kakve su njihove posljedice na stanje, a nekada i zaista velike podjele u hrvatskom društvu”, kazao je.

Drugi dio dokumenta, ističe Plenković, odnosi se na razmatranje mogućih preporuka poboljšanja pravnog, zakonskog okvira i s te je strane Vijeće dalo nekoliko sugestija.

“U Ministarstvu pravosuđa i Ministarstvu uprave će temeljito razmotriti ove preporuke. Mislim da određene ideje sadržane u tom dokumentu mogu biti korisne. Vlada zadržava pravo da donese svoje procjene i odluke što treba dodatno normirati i ako treba – na koji i kakav način to treba napraviti”, naglasio je predsjednik Vlade, kako prenosi Hina.

Posebno je važnim ocijenio to da se u ovom dokumentu vrlo jasno osuđuju totalitarizmi, bez ikakvih dilema i ograda “i sve ono što se odnosi na razdoblje 1941. i 1945. , nacizma, fažima, ustaštva i četništva je vrlo precizno ponovljeno da je u suprotnosti s Ustavom i da tu nema nikakvih dilema”. To se, dodao je, odnosi na pozdrav “Za dom spremni” koji ima vrlo jasan protuustavan karakter.

“Ono što sam iščitao tijekom rasprave članova Vijeća je jedna moguća, ali zaista u iznimnim situacijama i osobito restriktivno, eventualno propisana u budućnosti, iznimka, sugestija. Što se tiče ostalih sugestija, one se odnose na poštivanje antifašizma u Drugom svjetskom ratu, ali isto tako govori o kompromitaciji u razdoblju nakon 1945. i kršenjima ljudskih prava i s te strane i određenih osuđujućih konotacija toga režima”, kazao je predsjednik Vlade.

Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar iz Hrvatske narodne stranke, partnera u vlasti, rekao je u četvrtak da HNS, kao i uvijek, ima negativan stav o pozdravu “Za dom spremni” i podržava činjenicu koju je utvrdilo Vijeće za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima – da je pozdrav neustavan.

“Prihvaćam činjenicu, koju je utvrdilo Vijeće, da je taj pozdrav neustavan. HNS je bio, i dalje je, i ostat će takvoga stava”, istaknuo je Štromar.

O prijedlogu da se pozdrav koristi u pojedinim situacijama, rekao je kako je to “tek prijedlog o kojem će se još raspravljati”. 

“HNS je istoga stajališta, da takav pozdrav u javnosti nije dobrodošao”, kazao je.

Vijeće za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima preporučilo je sankcioniranje simbola totalitarnih režima, ali i iznimku da se pozdrav “Za dom spremni”, koji je suprotan Ustavu RH, može koristiti u komemorativne svrhe uz prethodno dopuštenje. Rad Vijeća bio je usko povezan i s postavljanjem HOS-ove ploče u Jasenovcu.

‘Za dom spremni’ iznimno samo na grbu HOS-a

“Taj se pozdrav može iznimno koristiti samo na grbu HOS-a”, rekao je Kusić.

“To je jedna službena tolerancija, koja je sad naslijeđena i koja se striktno regulirano može tolerirati”, kazao je.

Preporuke idu da ona obilježja koja se mogu provesti kroz Ustav, mogu se provesti pod regulativu zakonskim aktima, ako do tih situacija dođe.

To je striktno vezano uz komemoracije i one pripadnike tih jedinica koji su poginuli ili stradali s tim simbolima, a ne široke manifestacije, kazao je Kusić.

“Naše preporuke ne mogu biti potpuno detaljne, zakonodavac će to preciznije riješiti, a na kraju će suci uvijek gledati kontekst, je li to provokacija. Ovo su opća usmjerenja. Vijeće ne može davati preporuke za pojedinačni slučaj, ono daje okvire”, zaključio je Kusić.

Kusić je kazao da crvena zvijezda i komunistički simboli nisu sporni, s tim da su oni bili dvoznačni. Oni imaju i pozitivnu i negativnu konotaciju.

“Dio koji se odnosi na antifašističku borbu i Drugi svjetski rat je nesporan. No ako se radi o promoviranju mržnje i nasilja, on može potpasti pod regulativu, zakonodavac može to urediti zakonskim aktima ukoliko do tih situacija dođe”, kazao je Kusić.

Hasanbegović: Dokument trulog kompromisa

Nezavisni saborski zastupnik Zlatko Hasanbegović u četvrtak je ocijenio da su preporuke Vijeća za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima nedovršeni materijal i kompilacija mišljenja koja ne obvezuje nikoga, pa ni članove Vijeća te je stava da će se polemike u javnosti još dodatno produbiti.

“To je predvidiv epilog jednogodišnjeg rada tzv. Vijeća za suočavanje s prošlošću. To je vrsta intelektualng nedonoščeta koje je pretenciozno nazvano dokumentom dijaloga. Riječ je o nedovršenom materijalu i kompilaciji mišljenja koja ne obvezuje nikoga, pa ni članove Vijeća. U preambuli jasno piše da ne stoje iza njega ni svi članovi Vijeća i da se svaki član Vijeća ima pravo ograditi od bilo kojeg dijela sadržaja”, rekao je Hasanbegović za N1.

Ocijenio je i da će se polemike u javnosti dodatno produbiti budući da ovdje imamo “potpuno proturječan dokument unutar kojega se dodatno produbljuju podjele i rasprave”.

No, ističe, u pravnom smislu, on neće značiti apsolutno ništa, jer je pravno neobvezujući dokument i ne može obvezivati sudove.

“Svi simboli su u različitim epohama imali različita značenja i nema razloga sudbenu vlast opterećivati ovakvim besmislenim tumačenjima. Ovo je dokument nesposobnosti, trulog kompromisa”, rekao je.

Drži je da je ovaj dokument posebno uvredljiv za sve žrtve jugoslavenskog komunizma i njihove potomke.

Izvor: Agencije


Povezane

HOS, Ploča, Za dom spremni

U percepciji javnosti rad Vijeća sveo se na donošenje preporuke o isticanju ustaškog znaka ‘U’ i pozdrava ‘Za dom spremni’ te crvene zvijezde petokrake.

Published On 28 Feb 2018
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO