Novalić o protestima: Postoji zabuna da imamo 576.000 boraca

Dva od tri zahtjeva veterana, koji su sinoć blokirali saobraćaj u bosanskohercegovačkom entitetu Federacija BiH ne treba adresirati Vladi FBiH, a treći se treba zajednički riješiti na svim nivoima vlasti u ovom entitetu, kazao je danas na konferenciji za medijie federalni premijer Fadil Novalić.

On je istakao kako je bez problema, u koordiniranoj akciji Federalnog MUP-a, kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova i Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, jutros izvršena deblokada saobraćajnica, osim pravca Šićki brod kod Tuzle.

„U proteklom periodu smo imali slične reforme kao kad smo mijenjali Zakon o radu i nije prošlo bez trzavica, isto je bilo i sa Zakonom o PIO-u i nije bilo bez trzavica. Počeli smo rješavati i probleme boraca i želimo na posve drugi način rješiti te probleme integralno“, naveo je Novalić.

On je istakao kako je FBiH ukinula izdvajanja za boračka udruženja, te kako taj zahtjev treba ići na kantone i općine na koje Vlada FBiH nema utjecaja, te kako se Vlada slaže da to treba ukinuti.

Kada je riječ o registru o borcima, on je naveo kako je FBiH tek uradila Registar korisnika davanja, kako je entitet ubacio sve podatke, ali ne i općine i kantoni.

„Mora se izvršiti i na njih pritisak. Drugi Registar ukupne boračke populacije se radi, jedino je Tuzlanski kanton uradio svoj posao i oni su ubacili podatke o 119.000 boraca. Postoji zabuna da mi imamo 576.000 boraca, to je broj ukupno registriranih, bilo da je neko bio borac dan ili četiri godine. Ovaj podatak nije mjerilo stvarnog broja boračke populacije“, istakao je federalni premijer.

Što se tiče naknada, on je istakao kako one pripadaju FBiH i kako će se entitet pobrinuti unutar svojih granica da se riješi.

„FBIH ne riješava sama već i kantoni. Tražimo da oni riješe problem liječenja i mi pozivamo da to riješe. Dodatna prava se riješavaju na kantonu, i to zajednički“, dodao.

Kreiranje haosa i anarhije

Medijima se obratio i federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara koji je rekao kako je „sigurnosna situacija pod kontrolom“ u FBiH.

„Borci su pokazali poštovanje prema policijskim službenicima jer su bez problema realizirali upute pri okončanju blokade… Iako su neki priželjkivali sukobe između boraca i policije, to se nije desilo i sve je prošlo bez incidenata“, rekao je on i naveo kako je blokada je namjerno kreiranje haosa, te postavio pitanje zašto se nisu protesti organizirali u skladu sa zakonom.

„Postoje zapisi kako su ljudi zbunjeni, kako govore da se radi o manipulaciji, kako su trebali ići prema Federalnom parlamentu, a idu ka Vogošći. Kreiranje haosa i anarhije je neprihvatljivo, a rješenje je u dijalogu u institucijama.“

Federalni ministar za boračka pitanja Salko Bukvarević je naveo kako se odvija trajno zasjedanje i pregovori sa svim predstavnicima organizacija i boraca, te pozvao da kantonalni ministri i općinski načelnici da pod hitno unesu podatke o braniteljima.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

I dalje traje blokada i protesti grupe veterana kod Tuzle. Duže od 24 sata blokiran je najvažniji magistralni put u tom kantonu, koji iz grada vodi prema Sarajevu, Doboju i Bijeljini. Razlog blokade je, kažu, jer Federalni parlament nije održao sjednicu i raspravljao o njihovim zahtjevima. Traže mjesečni dodatak od 90 eura za svakog nezaposlenog […]

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO