MUP FBiH: Demonstranti željeli izazvati opštu nesigurnost

Federalni MUP navodi kako je evidentno da "učesnicima protesta manipulišu i na njih uticaj vrše osobe koje su direktno povezane sa određenim političkim subjektima u Federaciji BiH" (Anadolija)
Federalni MUP navodi kako je evidentno da "učesnicima protesta manipulišu i na njih uticaj vrše osobe koje su direktno povezane sa određenim političkim subjektima u Federaciji BiH" (Anadolija)

Grupe demobiliziranih boraca blokirale su jučer i sinoć petlju Šićki Brod na izlazu iz Tuzle prema Sarajevu, petlju Blatuša u Zenici, raskrsnicu magistralnih puteva M4 i M17 u mjestu Karuše, magistralni put M17 u mjestu Želeća kod Žepča, planinski prijevoj Ivan na magistralnom putu M17 Konjic-Sarajevo i Vogošćansku petlju na ulazu u Sarajevu, navode iz Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova (FMUP), prenosi agencija Fena.

Prema tim navodima bila je najavljena i blokada graničnih prijelaza Bijača i Gorica, ali su demobilizirani pripadnici Hrvatskog Vijeća Odbrane (HVO) odustali od te blokade, iako su neki od njih bili glavni inicijatori i podstrekači protesta, ističu iz FMUP-a.

„Indikativno je da je izvršena blokada tri od četiri najveća urbana centra u Federaciji BiH: Sarajeva, Tuzle i Zenice. Evidentno je da je blokada osmišljena i izvedena s ciljem da se izazove stanje opće nesigurnosti i ugrozi javni red i mir u Federaciji BiH“, navodi se.

Veze sa entitetskim političkim subjektima

Dodaju kako je također evidentno kako učesnicima protesta „manipulišu i na njih uticaj vrše osobe koje su direktno povezane sa određenim političkim subjektima u Federaciji BiH“.

Kako ističu iz Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova, na to ukazuju i činjenice kako su Vogošćansku petlju blokirale osobe koja su na tu lokaciju dovezena uglavnom sa područja Cazina i Velike Kladuše, kako su blokadu na planinskom prijevoju Ivan izvršile osobe uglavnom sa područja Konjica, Bugojna i drugih dijelova Srednjobosanskog kantona, dok su blokadu petlje Šićki Brod izvršile osobe sa područja Lukavca, Gračanice, Srebrenika i manjim dijelom iz Tuzle.

Federalni policijski organi poduzet će sve mjere u okviru svojih zakonskih ovlaštenja i nadležnosti u cilju osiguranja sigurnosti građana i javnog reda i mira u Federaciji BiH.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO