Beograd: Nastavak suđenja u slučaju ‘Kravica’

Za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u mjestu Kravice kraj Srebrenice u julu 1995. optuženi su bivši pripadnici Specijalne brigade MUP-a Republike Srpske (Arhiva)

Glavni pretres u suđenju za zločin u Kravici kod bosanskohercegovačkog grada Srebrenice danas je iznova počeo pred beogradskim Specijalnim sudom za ratne zločine iznošenjem odbrane optuženih, javlja agencija Beta.

Ovo suđenje prekinuto je 14. novembra prošle godine jer u tom trenutku Srbija nije imala tužioca za ratne zločine. U nekoliko navrata je bilo pokušaja da se suđenje nastavi, ali je pretres do danas iz više razloga odlagan.

Za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u mjestu Kravice kraj Srebrenice u julu 1995. optuženi su bivši pripadnici Specijalne brigade MUP-a Republike Srpske Nedeljko Milidragović, Aleksa Golijanin, Milivoje Batinica, Dragomir Parović, Aleksandar Dačević, Boro Miletić, Jovan Petrović i Vidoslav Vasić.

Ne žele iznijeti odbranu

Po optužnici oni su, zajedno s nepoznatim pripadnicima Specijalne brigade Republike Srpske, u halama Zemljoradničke zadruge i oko njih, u mjestu Kravica, u julu 1995. godine učestvovali u ubistvu više stotina Bošnjaka.

Sud je danas prvo zatražio da optuženi Nedeljko Milidragović iznese odbranu, ali on to nije želio, niti je htio odgovarati na pitanja.

Optuženi Aleksa Golijanin rekao je kako ne bi iznosio odbranu i kako ne želi odgovarati na postavljena pitanja.

Do sada je odbranu iznio optuženi Milivoje Batinica, koji je to učinio prije prekida suđenja. On je i danas počeo sa iznošenjem odbrane, jer na to ima pravo zbog ponavljanja postupka.

Izvor: Agencije