Zagreb: Vučićevo izvinjenje i ratna šteta neće biti tema sastanka

U Uredu predsjednice kažu da ratna odšteta nije među temama koje su ovih dana usaglašavali Pantovčak i Banski dvori (EPA)

“Isprika za agresiju na Hrvatsku i ratna odšteta nisu na dnevnom redu posjeta srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića”, saznaje se u petak iz Ureda predsjednice, što dodatno potiče nagađanja da se Banski dvori i Pantovčak nisu usaglasili o Vučićevoj posjeti Hrvatskoj iduće sedmice.  

Osjetljiva otvorena pitanja iz vremena raspada bivše Jugoslavije i rata ‘90-ih dominirat će razgovorima Vučića i predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, koja će mu biti domaćin za dvodnevne posjete Hrvatskoj.   

Da bi s Vučićem trebalo razgovarati i o ratnoj odšteti izjavio je u četvrtak premijer Andrej Plenković, a izvinjenje uoči dolaska u Zagreb zatražio je potpredsjednik njegove vlade i ministar odbrane Damir Krstičević.

No, u Uredu predsjednice kažu da ratna odšteta nije među temama koje su ovih dana usaglašavali Pantovčak i Banski dvori i koje su tihom diplomatijom dogovorene s Beogradom.

Upitani zašto je onda Plenković na sjednici Vlade otvorio to pitanje, saradnici Grabar-Kitarović kažu da to “treba pitati njega”.

Najavljen protest protiv Vučića

“To pitanje u ovom trenutku nije tema”, rekao je izvor, koji je želio ostati anoniman.

Isto se odnosi i na moguće izvinjenje srbijanskog predsjednika, za koje na Pantovčaku kažu da je “osoban čin koji se ne može ni od koga tražiti”.

U Uredu predsjednice tvrde da braniteljske udruge podupiru susret dvoje šefova država. Ipak, neke veteranske organizacije najavile su za ponedjeljak proteste protiv Vučića, koji je ‘90-ih poticao lokalne Srbe na pobunu protiv hrvatskih vlasti.

Svi građani imaju pravo na protest, koji, međutim, mora biti dostojanstven, kaže zvaničnik na najavu demonstracija u kojima će učestvovati i krovna braniteljska udruge HVIDR-a, predvođena HDZ-ovim saborskim zastupnikom Josipom Đakićem.

Vučić u Hrvatsku stiže u ponedjeljak, u vrijeme napetih odnosa Beograda i Zagreba, koje je nedavno dodatno zaoštrila srbijanska izložba o ustaškom logoru Jasenovac u sjedištu UN-a u New Yorku.

Sastanak na vrhu nije tražila neka treća država, nego je isključivo riječ o inicijativi Grabar-Kitarović da se s mrtve tačke pomaknu dugogodišnja otvorena pitanja, kažu njeni saradnici.

“Često se ovakvi susreti nazivaju povijesnima, no mi smatramo da je riječ o pozitivnom iskoraku. Hoće li biti povijesni ili ne vidjet će se nakon posjeta”, rekao je zvaničnik.

Sastanak s Plenkovićem i Jandrokovićem

Prema usaglašenom dnevnom redu, dvoje državnika razgovarat će o otkrivanju sudbine 1.945 nestalih osoba, povratu kulturnog blaga opljačkanog u Hrvatskoj za vrijeme rata, saradnji u progonu osumnjičenih ratnih zločinaca, položaju manjina i neriješenoj granici.

Jačanje ekonomskih odnosa i važnost saradnje Beograda i Zagreba za jugoistočnu Evropu također će biti teme sastanka dvoje predsjednika te izaslanstava dvije države, u kojima će biti nekoliko ministara i koordinatori za rješavanje otvorenih pitanja. Na Pantovčaku posebno ističu da će se razgovorima priključiti i predstavnici manjina te udruženja nestalih.

Osim s Grabar-Kitarović, Vučić će se u ponedjeljak u Zagrebu odvojeno sastati s premijerom Plenkovićem i predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem. Istog dana popodne održat će se hrvatsko-srbijanski privredni forum, a navečer će se dvoje predsjednika susresti s mladim pripadnicima srpske zajednice.

Vučić u utorak odlazi u Vrginmost u posjetu lokalnim Srbima, a u večernjim satima vraća se u Zagreb na skupštinu Srpskog narodnog vijeća.

Izvor: Agencije