Johnson kritikovao političare, BiH mora provesti reforme

Boris Johnson, Velika Britanija
Boris Johnson je obećao da će Velika Britanija izaći iz Evropske unije do 31. oktobra (EPA)

Britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson pozvao je političare u Bosni i Hercegovini na odgovorno ponašanje, koje neće biti usmjereno na predstojeće izbore u toj zemlji nego na stvarnu provedbu nužnih reformi, uključujući prilagodbe Izbornog zakona.

U autorskom tekstu, koji su objavili dnevni listovi u Bosni i Hercegovini, on je istakao da ništa od toga neće biti moguće bez kompromisa.

“Pozivam vaše političke čelnike da zajedno rade u duhu kompromisa na hitnom rješavanju pitanja izborne reforme. Rješenje se mora naći mnogo prije izbora krajem ove godine, jer bi neuspjeh na tom planu mogao dovesti do ozbiljnih posljedica”, napisao je šef britanske diplomatije.

Duboko ukorijenjena korupcija

Kazao je da se nada da će vlade i parlamenti na svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini uložiti odlučan napor prije oktobarskih općih izbora kako bi se smanjili troškovi poslovanja, iskorijenila “duboko ukorijenjena korupcija” i pojačao nadzor nad pravosuđem.

“Ako su vaši političari spremni krenuti naprijed, mi smo spremni pomoći”, poručio je Johnson građanima Bosne i Hercegovine, podsjećajući da će u junu Vlada Velike Britanije okupiti čelnike svih šest zemalja zapadnog Balkana i evropske partnere na samitu u Londonu, na kojem će glavna tema biti upravo stanje na jugoistoku Evrope.

Johnson je pojasnio da je želja Londona da taj događaj dovede do stvarnog napretka u životima građana Bosne i Hercegovine.

Stoga će fokus očekivanih junskih razgovora biti na podršci mladim preduzetnicima, posebno u digitalnom sektoru, jačanju regionalne saradnje na polju razvoja infrastrukture te borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

“Velika Britanija podržava težnju Bosne i Hercegovine da se pridruži Evropskoj uniji. Ako odabere da se pridruži NATO-u, i to će podržati”, izjavio je Johnson, najavivši da će Velika Britanija samo ove godine potrošiti 7,5 miliona funti (približno devet miliona eura) na jačanje odbrambenog i sigurnosnog sektora Bosne i Hercegovine, na poboljšanje njenog pravosuđa i modernizovanje privrede.

‘Više historije nego što može podnijeti’

London zauzvrat traži da se politički čelnici u Bosni i Hercegovini ponašaju odgovorno i poštuju ustavni okvir i vladavinu prava.

“Velika Britanija stoga očekuje da se ove godine borba za glasove na izborima ne vodi retorikom koja dovodi do podjela nego zajedničkom odlučnošću da se stvori bolja budućnost za sve u Bosni i Hercegovini”, poruka je britanskog ministra vanjskih poslova.

“[Nekadašnji britanski premijer] Winston Churchill jednom je rekao da ‘Balkan stvara više historije nego što može podnijeti’. Svi koji prošetaju ulicama Baščaršije u Sarajevu, kao što sam to ja uradio prošlog aprila, shvatit će šta je Churchill time mislio. Vijugave uličice još nose ožiljke mnogobrojnih trauma, od ubistva [austro-ugarskog prestolonasljednika [Franza Ferdinanda 28. juna 1914] do najduže opsade [Sarajeva, od 1992. do 1995] u modernoj evropskoj historiji”, napisao je Johnson.

Ipak, kako kaže, džamije, crkve i sinagoge, jedna uz drugu, pričaju optimističniju priču o mirnom suživotu.

On podsjeća da je tokom posjete Bosni i Hercegovine pozvao političare da se usmjere na izgradnju budućnosti umjesto nastavljanja svađa iz prošlosti.

Dodaje da nas historija uči jasnu lekciju da je stabilnost zapadnog Balkana ključna za stabilnost cijele Evrope.

BiH je jedinstvena i suverena država

“Sudbine i interesi naših zemalja danas su isprepleteni – i takvi će i ostati nakon našeg izlaska iz EU-a”, poručio je on.

Ministar vanjskih poslova Velike Britanije navodi da je Bosna i Hercegovina jedinstvena i suverena država, ali da je ujedno i veoma decentralizovana zemlja, koja se zasniva na ideji konsenzusa njenih naroda.

“Bosna i Hercegovina bit će zaista stabilna samo onda kad čelnici svih strana budu poštivali ove činjenice. Danas je lako vidjeti posljedice podijeljene politike u Bosni i Hercegovini. Veliki broj mladih ljudi napušta zemlju kako bi našli poslove kojih nema u njihovoj zemlji. Stanovništvo Bosne i Hercegovine jedno je od onih koje najbrže stari u cijeloj Evropi. I dok susjedi napreduju, Bosna i Hercegovina ne ide ukorak s njima”, poručio je Johnson.

Izvor: Agencije