Hashim Thaci: Neće biti podjele Kosova

Sporazum o punoj normalizaciji susjedskih odnosa Kosova i Srbije ubrzat će evropsku perspektivu obje zemlje (EPA)
Sporazum o punoj normalizaciji susjedskih odnosa Kosova i Srbije ubrzat će evropsku perspektivu obje zemlje (EPA)

Predsednik Kosova Hašim Tači, koji boravi u SAD-u, još jednom je isključio mogućnost podele Kosova, a za Strategiju proširenja Evropske unije na zemlje zapadnog Balkana kaže da je očekivao da taj dokument u pogledu Prištine bude jasniji i konkretniji.

Tači, koji je u prvom reagovanju na Strategiju proširenja EU-a na zemlje zapadnog Balkana izrazio potpuno nezadovoljstvo odnosom prema Kosovu, ponovio je da je za to odgovorna nejedinstvena EU.

“Međutim, moramo da uzmemo taj izveštaj kakav jeste, pročitamo ga i pravilno interpretiramo, ali moramo i da radimo na konkretnim potezima. Kosovo se kreće napred dok se bliži deseta godišnjica proglašenja nezavisnosti, priznale su ga brojne zemlje sveta, pridružili smo se oko 200 međunarodnih organizacija. Naš put je evropska perspektiva”, naveo je Tači.

Nedostatak evropskog jedinstva

Okolnosti Kosova su, kaže, drugačije od ostalih zemalja regiona, zato što ga još nisu priznale sve zemlje EU-a.

“Ta neizvesnost i neodređenost definitivno nije znak neuspeha kosovskog angažovanja, već nedostatka evropskog jedinstva kada je reč o Kosovu, koje postoji zbog stava Španije, Rumunije, Grčke, Slovačke i Kipra, ali posebno Španije”, smatra Tači.

Integracija i Beograda i Prištine u EU je, ponavlja, povezana sa procesom normalizacije odnosa.

Na pitanje kakva je situacija kada je reč o pregovorima Beograda i Prištine, Tači odgovara da je imperativ pronaći dogovor dve strane zasnovan na evropskim standardima i modelu.

“To je u interesu obe strane, pošto će samo sporazum o punoj normalizaciji susedskih odnosa, saradnje i pomirenja naše dve zemlje ubrzati evropsku perspektivu i Kosova i Srbije. Ako ne postignemo takav dogovor, naudićemo jedni drugima i poremetiti evropski put jedni drugima, tako da bi takav dogovor, za koji se nadam da će biti postignut 2018. godine, obezbedio sigurnu, konkretnu evropsku perspektivu za Kosovu i Srbiju, ali i ceo region”, rekao je Tači za albansku redakciju Glasa Amerike.

Tirana podržava dijalog suverenih zemalja

Na pitanje da prokomentariše izjavu ministra odbrane Srbije Aleksandra Vulina, koja je, u nekim izveštajima, interpretirana kao ponovno iznošenje ideje o podeli Kosova i sugestija da Beograd treba da, zapravo, pregovara sa Tiranom, a ne Prištinom, Tači je odgovorio da su “Albanija, Srbija i Kosovo suverene države”.

“Srbija je u nekoliko navrata pokušala da ubedi Tiranu da ospori državnost Kosova, kredibilitet i pravo na državljanstvo. Tirana neće upasti u tu zamku, i to je već stavila do znanja. Jedino direktan dogovor između država Srbije i Kosova može biti kredibilan i svaki pokušaj da se to ospori biće neuspešan”, kazao je Tači, koji u Vašingtonu prisustvuje Molitvenom doručku, koji tradicionalno priređuje predsednik SAD-a.

Tirana, kaže, podržava dijalog, ali “dijalog suverenih zemalja”.

Pokušaja da se Kosovo podeli je bilo i biće, ali to je nemoguće, tvrdi kosovski predsednik.

“Kosovo je suverena država, koja ima međunarodno zagarantovani teritorijalni integritet. Kosovo i Srbija treba da postignu dogovor koji će podržati i EU”, naveo je.

Na pitanje kako bi taj dogovor mogao da izgleda, kaže da je o tome još rano govoriti.

Međusobno priznanje bi okončalo problem

“Važno je da Kosovo funkcioniše u širem političkom i društvenom kontekstu. Istovremeno, moraju se poštovati suverenitet i teritorijalni integritet i sve mora biti u skladu sa Ustavom i zakonima Kosova. Verujem da će na kraju ovog procesa Kosovo dobiti barem stolicu u Ujedinjenim nacijama, ako već u ovom momentu nije moguće očekivati da Srbija prizna državu Kosovo”, veruje Tači.

Međusobno priznanje bi, smatra, okončalo problem.

“Kada bi Kosovo postalo članica UN-a, pet članica EU-a više ne bi mogle da poriču nezavisnost, a isto tako i protivnici nezavisnosti u Savetu bezbednosti UN-a, poput Rusije i drugih zemalja”, rekao je Tači.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO