OHR neće nametati rješenja za Mostar

Dennis Hearne: Situacija u Mostaru je posebna i sadašnje stanje predugo traje (OHR)

Prvi zamjenik visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Dennis Hearne, koji boravi u nastupnoj posjeti Mostaru, izjavio je u srijedu kako Ured visokog predstavnika neće nametati rješenja koja se tiču Statuta Grada Mostar i izbornih pravila za taj grad.

Na sastanku zamjenika visokog predstavnika i mostarskog gradonačelnika Ljube Bešlića, govorilo se o trenutnom političkom, ekonomskom i administrativnom stanju u Mostaru, kao i o problemima koji postoje zbog nepostojanja Gradskog vijeća.

Na upit novinara je li Mostar ponovo u fokusu međunarodne zajednice, s obzirom na to da u Mostaru nije bilo lokalnih izbora od 2008. godine, Hearne je novinarima kazao kako nije došao s bilo kakvom novom inicijativom ili nekom novom idejom.

Bez novih inicijativa i razgovora

“Međunarodna zajednica poduzima određene napore, njih predvode predstavnici SAD-a i Evropske unije, i cilj tih napora je da se pokuša pomoći, odnosno asistirati u pronalaženju rješenja koja se tiču izbornih pravila”, rekao je on.

Prema njegovim riječima, bilo kakvi rezultati do kojih se dođe u tom procesu ovisit će od političkih stranaka koje u tome sudjeluju.

“Mislim kako je svima jasno da je situacija u Mostaru posebna i da sadašnje stanje predugo traje. Nadam se kako će doći do napretka u okviru tih razgovora”, kazao je Hearne.

Komentirajući članak u jednoj dnevnoj novini kako će visoki predstavnik nametnuti rješenje za Mostar, Hearne je rekao kako unutar OHR-a nema nikakvih inicijativa, niti razgovora koji bi išli u pravcu nametanja.

Izvor: Agencije