Wigemark: Dijelovi Dejtonskog sporazuma morat će se mijenjati

Vođa Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Lars-Gunnar Wigemark kaže da će se u procesu pristupanja te zemlje Uniji neki dijelovi Dejtonskog sporazuma morati mijenjati jer nisu u skladu sa standardima koji vrijede u drugim evropskim državama.

“Neki dijelovi sporazuma morat će se promijeniti kao dio procesa pristupanja Evropskoj uniji”, kazao je Wigemark novinarima nakon što je u Sarajevu predstavljena nova strategija Unije za regiju.

Podsjetio je da je dobro poznato da neki dijelovi Dejtonskog ustava nisu u skladu s evropskom pravnom praksom, što je potvrdio i Evropski sud za ljudska prava u slučaju “Sejdić–Finci”.

“Riječ je prije svega o etničkim odrednicama uz članove Predsjedništva Bosne i Hercegovine”, rekao je švedski diplomat.

On je rekao da očekivane prilagodbe postojećeg Ustava Bosne i Hercegovine, koji je sastavni dio mirovnog sporazuma sklopljenog u Daytonu 1995, ipak ne znače zahtjev EU-a za promjenu cjelokupnog dokumenta.

U strategiji nema rokova

Govoreći o šansama i rokovima za Bosnu i Hercegovinu, Wigemark je istakao kako je jasno da u novoj strategiji ništa nije zadano, a ako Bosna i Hercegovina sama uspije ubrzati provođenje reformi, prije može i računati na članstvo.

Bosna i Hercegovina još nije predala odgovore na upitnik Evropske komisije, koji je toj zemlji dostavljen još u decembru 2016, i neizvjesno je kad će to uopće učiniti. Učini li to uskoro, nagađalo se da je moguće da Komisija odobri kandidatski status Bosni i Hercegovini tokom 2019. godine.

Wigemark je rekao da EU, na osnovu dosadašnjeg iskustva, ostaje oprezna pri uspostavi bilo kakvih rokova kad je Bosna i Hercegovina u pitanju.

“Ovo je otvorena utrka i svi će biti tretirani jednako iako su neke države u prednosti, no te se stvari mogu promijeniti”, kazao je Wigemark.

Podsjetio je da u Makedoniji nije bilo napretka uprkos kandidatskom statusu, a slično je ranije bilo i u slučaju Bosne i Hercegovine.

Na pitanje kako međunarodna zajednica, odnosno EU mogu pomoći da se ubrza evropski put Bosne i Hercegovine, on je odgovorio da je Bosna i Hercegovina, uprkos svim preprekama, ipak uspjela i sama postići znatan napredak u protekle tri godine.

Rekao je da dugo popunjavanje upitnika nije iznenađujuće s obzirom na složeni ustroj zemlje.

“Očekujemo da će odgovori biti spremni ovog mjeseca, a Evropska komisija počet će s procjenom odmah nakon toga”, dodao je Wigemark.

Izvor: Al Jazeera i agencije