Skoplje i Atina posvećeni rješenju imena bez obzira na proteste

Atena, Grčka, Makedonija, Prosvjed
Demonstranti su tražili od Vlade Grčke da isključi svaku mogućnost da se u novom imenu nađe naziv Makedonija (EPA)

Vlade Makedonije i Grčke uložit će dalje napore i ostat će posvećene rješavanju dugogodišnjeg spora u vezi s novim imenom Makedonije, unatoč protivljenjima nekih desničarskih krugova u Grčkoj i nakon masovnog prosvjeda održanog u nedjelju u Ateni.

Makedonska Vlada, javljaju mediji u Skoplju, zatražila je dostojanstveno rješavanje otvorenih pitanja s Grčkom, prenosi Tanjug.

“Vlada je posvećena izgradnji povjerenja s Vladom Grčke, s jasnim ciljem dostojanstvenog rješavanja otvorenih pitanja između dvije susjedne europske zemlje”, prenijela je agencija Mina iz Atene.

Protesti neće mijenjati vanjsku politiku

Potpredsjednik Vlade za europske poslove Bujar Osmani komentirao je prosvjede u Ateni, rekavši da su oni dio javnog procesa, ali da to ne bi trebalo utjecati na razgovore o rješenju pitanja imena.

Ured premijera Alexisa Tsiprasa je priopćio da je većina grčkih građana prosvjed u Ateni pratila na televiziji i da se važna vanjskopolitička pitanja zemlje ne bi trebala suočavati s netrpeljivošću i netolerancijom.

“Grčka Vlada ne namjerava promijeniti svoju vanjsku politiku. Vanjska politika se ne provodi mitinzima, a Vladin plan ostaje na snazi”, rekao je dužnosnik iz Tsiprasove Vlade, kako su prenijeli mediji.

I ministar vanjskih poslova Grčke Nikos Kotzias je rekao da prosvjedi neće promijeniti tijek grčke vanjske politike, a posebno rješenje pitanja imena Makedonije.

“Mirnom savješću nastavit ću pregovarati za dobro moje domovine”, napisao je Kotzias na svojem Twitter profilu.

Rezolucija uručena predsjedniku

Koalicijski partner u grčkoj Vladi i ministar obrane Panagiotis Kammenos, koji je od prvog trenutka podržao prosvjed, smatra da je “okupljanje pokazalo dušu Grka”.

Prosvjed za “obranu imena Makedonije” završen je čitanjem rezolucije, u kojoj organizatori traže od Vlade da isključi svaku mogućnost da se u novom imenu sjevernog susjeda nađe naziv Makedonija.

Rezoluciju su organizatori predali grčkom predsjedniku Prokopisu Pavlopoulosu.

On je u ponedjeljak rekao da je preduvjet za pridruživanje NATO-u i Europskoj uniji rješenje imena na način koji bi isključio svaku mogućnost iredentizma.

Izvor: Agencije