Izetbegović: BiH bi mogla prestići države ispred nje na putu ka EU-u

Izetbegović je pozvao političare u Bosni i Hercegovini da zajednički iskoriste predstojeći period za provođenje očekivanih reformi (EPA)

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović pozdravio je novu strategiju Europske unije za Zapadni Balkan ističući kako ona daje novu priliku za čvrsto povezivanje država regije s Unijom.

Pritom, rekao je Izetbegović, i Bosna i Hercegovina, unatoč trenutačnom zaostajanju, dobija priliku nadoknaditi propušteno i steći uvjete za punopravno članstvo. 

“Strategija predstavlja vrlo jasnu globalnu poruku da je Zapadni Balkan evropski prostor čija je budućnost u Evropskoj uniji. Nova strategija ostavlja mogućnost da do 2025. učestvujemo u otvorenoj trci u kojoj možemo sustići i prestići države koje su trenutno ispred nas na putu članstva u EU-u”, kazao je Izetbegović za sarajevske medije, a prenosi HINA.

Bosna i Hercegovina još nije, nakon više od godine, predala odgovore na upitnik na temelju kojeg će Europska komisija izraditi mišljenje o njezinu zahtjevu za članstvo.

Poziv na reforme

Izetbegović je pozvao političare u Bosni i Hercegovini da zajednički iskoriste predstojeće razdoblje za provedbu očekivanih reformi koje bi trebale transformirati cijelu zemlju sukladno europskim standardima i vrijednostima.

Važnim je ocijenio i pruženu priliku za jačanje sigurnosnih veza između Zapadnog Balkana i EU-a uz ocjenu kako je to nužni odgovor na zajedničke vanjske prijetnje.

Po Izetbegovićevu sudu, iznimno važan dio strategije jest stajalište EU-a da države zapadnog Balkana ne mogu blokirati pridruživanje drugih država Uniji zbog neriješenih međusobnih sporova jer ih strategija upućuje da takva pitanja obavezno riješe uzajamnim dogovorom, a ako to nije moguće, onda obvezujućom međunarodnom arbitražom. 

Izvor: Agencije