Austrija za ubrzano približavanje zemalja zapadnog Balkana

Kurz je rekao da vidi kao zadatak Unije da ojača reformske procese u državama zapadnog Balkana (EPA)

Austrijski kancelar Sebastian Kurz rekao je danas, povodom usvajanja nove Strategije EU-a za proširenje, da Austrija podržava ubrzano približavanje država zapadnog Balkana u Uniju.

“Austriji je bilo i ostaje posebno važno da podrži zemlje zapadnog Balkana na njihovom putu u EU. Želimo se posebno, i za vrijeme predsjedavanja Austrije Evropskom unijom, od jula, intenzivno zalagati za napredak kad je riječ o evropskoj perspektivi regije”, naveo je Kurz u saopćenju.

On je istakao da zbog toga Austrija podržava danas predstavljenu Strategiju za Zapadni Balkan Evropske komisije, kojom taj proces treba biti ubrzan.

Kurz je rekao da se slaže s predsjednikom Evropske komisije Jean-Claudeom Junckerom da je evropska perspektiva za Srbiju, Crnu Goru, Makedoniju, Bosnu i Hercegovinu, Albaniju i Kosovo u političkom, sigurnosnopolitičkom i ekonomskom interesu Unije.

“Iako je Unija trenutno suočena s internim izazovima, kao što je Brexit, ne smijemo Zapadni Balkan ispustiti iz vida. Moramo zauzeti aktivnu ulogu u ovoj za nas važnoj regiji i podržati borbu protiv korupcije i radikalizacije. Za to je neophodno da državama regije ponudimo vjerodostojnu evropsku perspektivu”, rekao je austrijski kancelar.

Austrija podržava Strategiju

Kurz je obećao Hahnu punu podršku u tome, rekavši da vidi kao zadatak Unije da ojača reformske procese u državama zapadnog Balkana, podstiče regionalnu saradnju i pomogne u rješavanju konflikata.

“To je u našem vlastitom interesu. Naš je zajednički cilj politički stabilan i ekonomski snažan Zapadni Balkan kao važan dio ujedinjene Evrope”, poručio je.

Šefica austrijske diplomatije Karin Kneissl naglasila je da Austrija podržava novu strategiju jer je u njenom interesu da zemlje regije imaju konkretnu i vjerodostojnu pristupnu perspektivu.

Prvi put u novoj strategiji utvrđeno je da pristupni proces, barem za najbrže kandidate, može biti zaključen 2025. i to treba biti podsticaj prijateljima na zapadnom Balkanu i pomoći im u primjeni teških reformi, neophodnih za blagostanje i sigurnost.

Podvukla je da je na zemljama regije da ubrzaju svoje približavanje EU-u brzim i mjerljivim napretkom u vladavini prava, demokratiji, borbi protiv korupcije i prije svega pomirenju sa susjedima.

Bečka deklaracija

“Šest zemalja geografski je okruženo članicama EU-a, zbog čega moramo spriječiti da u toj regiji nastane sigurnosnopolitički i ekonomski vakuum. Zbog toga sljedećih godina moramo raditi na jačanju struktura pravne države i ekonomije u regiji, u cilju smanjenja emigracije, podsticanja borbe protiv organizovanog kriminala, krijumčarenja, kao i rješavanja sporova u skladu s međunarodnim pravom”, objasnila je.

Podsjetila je da je Austrija, kad je riječ o bilateralnim konfliktima, 2015. dala pozitivan doprinos kad je potpisana Bečka deklaracija za rješavanje bilateralnih sporova.

“Gradeći na tome, Austrija bi mogla za vrijeme svog predsjedavanja EU-om, u drugoj polovini godine, staviti dalje važne akcente za regionalnu saradnju. Želimo na Zapadnom Balkanu podstaći pomirenje, demokratiju, blagostanje i stabilnost. Pristupni proces najbolje je sredstvo za to”, uvjerena je Kneissl.

Izvor: Agencije