Tsipras o protestu: Bez netolerancije i fanatizma

Demonstracije su sazvale nacionalističke organizacije, a podržali desničarski političari i dio pravoslavnih sveštenika (EPA)

Grčki premijer Alexis Tsipras poručio je, komentirajući prosvjed protiv kompromisa s Makedonijom o imenu te države, da se njegova Vlada “fokusira na nacionalni interes, jer će bilo kakvo drugo ponašanje dovesti do poraza nacije”.

Prema njegovim riječima, u fokusu grčke Vlade su i “umjerenost, obazrivost i insistiranje na suradnji, razumijevanju i zajedničkom razvoju”, prenijela je agencija Ana.

Navodi i kako se na prosvjedu u Ateni “okupilo tek nekoliko tisuća ljudi, čime nisu ispunjena očekivanja organizatora da će [na Trg Sintagma] doći milijun ljudi”.

“Većina Grka smatra da se problemi vanjske politike moraju rješavati bez netolerancije i fanatizma”, poručio je Tsipras.

Skup organizirali nacionalisti

No, organizatori skupa, s kojeg je poručeno da je “Makedonija grčka i samo grčka”, tvrde da se u središtu Atene okupilo više stotina tisuća sudionika prosvjeda.

Prosvjednici su u Atenu stigli iz cijele Grčke, mnogi od njih autobusima i trajektima organiziranim radi prosvjeda, izvijestila je državna televizija ERT.

“Nikad nećemo dopustiti drugoj zemlji da nosi ime Makedonija u bilo kojem obliku”, rekao je 92-godišnji grčki skladatelj Mikis Theodorakis obraćajući se prosvjednicima.

Theodorakis je komponirao državnu himnu, no možda je najpoznatiji po glazbi u antologijskom filmu Grk Zorba.

Skup su sazvale nacionalističke organizacije, a podržali su ga desničarski političari i dio pravoslavnih svećenika.

Atena i Skoplje spore se oko imena Makedonija gotovo tri desetljeća.

Pregovori bez rezultata

Grčka kaže da ime pripada njezinoj pokrajini i optužuje Skoplje za pokušaj krađe drevne antičke baštine, uključujući i Aleksandra Velikog.

Pregovori uz posredovanje Ujedinjenih naroda ostali su bez rezultata, a spor je Makedoniju stajao članstva u NATO-u i napretka prema Europskoj uniji, jer je oboje Grčka blokirala.

Promjena vodstva u Skoplju prošle godine i stupanje na dužnost umjerenog socijaldemokratskog premijera Zorana Zaeva pruža novi zamah.

U odmrznutoj atmosferi predstavnik UN-a Matthew Nimetz ponudio je nove prijedloge i posjetio je dva grada, pripremajući tlo za nove pregovore.

Ankete pokazuju da se više od dvije trećina Grka protivi korištenju termina Makedonija u novom imenu bivše jugoslavenske republike.

Prema anketi koju je naručila Grčka fondacija za europsku i vanjsku politiku, ukupno 71,5 posto ispitanih protivi se korištenju termina Makedonija.

Pet prijedloga novog imena

Njih 22,5 posto se slaže, a šest posto anketiranih nije željelo odgovoriti.

Istovremeno, 56 posto ispitanih smatra da se premijer Tsipras u rješavanju tog pitanja ne nosi sa situacijom na ispravan način, dok 26,5 posto smatra da postupa ispravno.

Bez obzira na ankete i prosvjede, Atena i Skoplje su se suglasili da pojačaju pregovore kako bi postigli sporazum.

Prema neslužbenim informacijama do kojih su došli mediji, u pitanju je pet prijedloga imena: Sjeverna Makedonija, Gornja Makedonija, Nova Makedonija, Republika Makedonija (Skoplje), Vardarska Republika Makedonija.

Izvor: Agencije