Plenković pisao Junckeru o izbornom zakonodavstvu u BiH

Plenković je od 2013. do 2016. bio europarlamentarac izabran na listi HDZ-a (EPA)

Premijer Hrvatske Andrej Plenković u utorak će na sjednici Evropskog parlamenta održati govor o hrvatskoj viziji budućnosti Evrope i iskustvima na putu do članstva u Evropskoj uniji, a uoči objave strategije Evropske komisije o Zapadnom Balkanu uputio je pismo predsjedniku Komisije Jean-Claudeu Junckeru u kojem je iznio hrvatske poglede na nastavak proširenja, prenosi Hina.

Agencija saznaje da je Plenković pozdravio činjenicu da Komisija posvećuje punu pažnju politici proširenja, najavivši pritom da će Hrvatska za vrijeme predsjedavanja Vijećem EU-a u prvoj polovini 2020. “staviti poseban naglasak na proširenje EU-a” i organizovati samit EU-a sa zemljama jugoistočne Evrope.

Plenković je u pismu Junckeru predložio da se takvi samiti održavaju svake dvije godine.

Hina navodi da je hrvatski premijer upozorio i na pitanje naslijeđa rata, ocijenivši da je to jedan od ključnih problema s kojima se suočavaju zemlje jugoistoka Evrope i da ih treba što prije riješiti.

Navodi se da je Plenković, također, istakao potrebu da se posebna pažnja obrati na Bosnu i Hercegovinu, “uzimajući u obzir težak put koji je ta zemlja prošla u stjecanju nezavisnosti i specifičnu ulogu koju je u tome imala međunarodna zajednica”.

Rješavanje graničnih pitanja

“Uspostavljanje i zaštita pune jednakopravnosti sva tri konstitutivna naroda nije moguća bez promjena izbornog zakonodavstva”, naveo je Plenković u pismu Junckeru.

U pismu navodi i da države u hrvatskom jugoistočnom susjedstvu treba podstaći da preduzmu napore u rješavanju otvorenih graničnih pitanja na načelu mirnog rješavanja sporova, u skladu s Poveljom UN-a i međunarodnim pravom.

Plenković će se u Strasbourgu sastati i s predsjednikom Evropskog parlamenta Antoniom Tajanijem, a nakon govora o budućnosti Evrope i hrvatskom iskustvu članstva raspravljat će o tome sa zastupnicima u Evropskom parlamentu.

Podsjeća se da je Plenković od 2013. do 2016. bio europarlamentarac izabran na listi HDZ-a čiji su eurozastupnici i članovi kluba Evropske narodne stranke u Evropskom parlamentu.

Navodi se da će hrvatski premijer biti drugi evropski čelnik koji će na poziv predsjednika Evropskog parlamenta Tajanija i Konferencije predsjednika učestvovati u nizu rasprava o budućnosti Unije između šefova država i eurozastupnika nakon što je prošlog mjeseca sa zastupnicima Evropskog parlamenta razgovarao irski premijer Leo Varadkar. Na plenarnoj sjednici u martu europarlamentarcima će se obratiti portugalski premijer Antonio Costa.

Izvor: Agencije