Zamalo tuča zbog komemoracije Nediću u Beogradu

Skup povodom godišnjice smrti Milana Nedića, predsjednika srbijanske vlade za vrijeme okupacije u Drugom svjetskom ratu, koji je organiziran u središtu Beograda, umalo se izrodio u inident, kada je gotovo došlo do fizičkog obračuna, prenose beogradske agencije.

Komemoraciju su organizirali članovi malo poznatih organizacija “Srpski carostavnik” i “Srbska akcija”, koji su palili svijeće i držali govore o Nediću, a nasuprot njih okupili su se članovi i simpatizeri beogradskih stranačkih ogranaka Demokratske stranke i Liberalnodemokratske partije, te ljevičarski pokreti. Jedni su drugima vikali: “fašisti”, “nećete proći”, te “bando crvena”.

Desničarski skup je održan na mjestu na kojem je Nedić izvršio samoubojstvo, dok organizatori komemoracije tvrde da je ubijen. Oni Nedića nazivaju “srpskom majkom za vreme okupacije”, prenosi Tanjug.

Njihovo okupljanje osiguravala je policija, te napravila “živi zid”, a kada su se pojedinci uspjeli provući kroz njega, intervenirali su i spriječili mogući sukob.

‘Došli su zbog kampanje’

Jedan od organizatora komemoracija, Marko Dimitrijević rekao je novinarima da su njihovi oponenti “veštački pokušali da naprave skandal”.

“Oni su politikanti, koji su tu došli zbog predizborne kampanje. Ranije se nisu bavili tom temom”, tvrdi Dimitrijević.

U prilog tome je podsjetio kako je za vrijeme vlade Vojislava Košutnice, u kojoj je Demokratska stranka imala devet ministara, u vladinom sjedištu u Nemanjinoj 11, među portretima svih premijera Srbije glavno mjesto zauzimao portret Milana Nedića.

“Njima to tada nije smetalo i bili su ravnodušni jer je njihova idelogija moć i novac. Kada su bili na vlasti njih ta tematika nije zanimala. Sve to rade zbog predizborne kampanje”, zaključio je Dimitrijević.

‘Beograd nije grad fašizma’

Jedan od čelnika Demokratske stranke Balša Božović kaže da su “neonacistički i neofašistički pokreti prošle godine stidljivo odali pomen Nediću, a da su ove godine ohrabreni, jer vlast u Srbiji nije primenila zakon koji izričito zabranjuje bilo kakve neofašističke skupove”.

Podsjetio je i da su na današnji dan, prije 17 godina, “neonacisti ubili glumca Dragana Maksimovića, a da do danas niko nije osuđen, niti kažnjen”.

“Nećemo dozvoljavati da u 21. veku, nakon svega što se desilo tokom Drugog svetskog rata, nesmetano veličaju one koji su hapsili đake u Kragujevcu i vodili ih na streljanje, koji su hapsili naše sugrađane u Beogradu… Slobodan Beograd to pamti”, kazao je Božović.

Član LDP-a Đorđo Žujović poručio je kako “sloboda znači da svako ima prava da se okupi, da izražava svoje mišljenje i da se bori za svoje stavove – osim kada je reč o fašizmu”. 

“Beograd nije grad fašizma i to nikada neće biti. Mi imamo dug prema stotinama hiljada žrtava nacizma i fašizma, i u ime tog duga smo se danas i okupili”, rekao je Žujović, prenijela je Beta.

Postupak za rehabilitaciju Nedića

Na Višem sudu u Beogradu vodi se proces u kojem Nedićevi nasljednici traže njegovu rehabilitaciju, ali i povratak njegove imovine.

Nedićevi potomci traže od suda da poništi Uredbu Vlade Federativne narodne republike Jugoslavije kojom je Milan Nedić proglašen za narodnog neprijatelja i na osnovu koje su mu oduzeta građanska i imovinska prava, odnosno da ga rehabilitira.

Postupak po zahtjevu za rehabilitaciju izazvao je negodovanja u srbijanskoj javnosti, koja uglavnom smatra da je Nedić zločinac i kolaboracionist te da sud treba odbiti njegovu rehabilitaciju. 

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO