Juncker: Veze Kosova i Srbije od fundamentalne važnosti

Jean-Claude Juncker: Od presudne je važnosti da Skupština Kosova izglasa ratifikaciju demarkacije s Crnom Gorom (AP)

Predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker pozvao je u srijedu Vlasti Kosova da poboljšaju veze sa Srbijom i ratificiraju sporazum o demarkaciji s Crnom Gorom, prenosi agencija Reuters.

Navodi se kako je Juncker kazao kako su “veze Kosova i Srbije od fundamentalne važnosti” za put ka Evropi.

On je rekao kako je važno da se odnosi Beograda i Prištine počnu razvijati na “novim osnovama” te kako je u tom kontekstu važan pravno obavezujući sporazum.

Važnost reformi

“Važno je da Srbi i kosovski Albanci pronađu pravno obavezujući sporazum koji će omogućiti da zajedno dalje napredujete ka Evropi”, kazao je Juncker na konferenciji za novinare poslije susreta s liderima Kosova u Prištini.

On je ponovio kako Strategija o proširenju Evropske unije ističe važnost reformi koje moraju biti poduzete u regiji i na Kosovu i kako te reforme moraju biti fokusirane na poštovanju vladavine prava, jačanju pravosuđa, pravde i na poštovanje osnovnih prava.

Prema njegovim riječima, od presudne je važnosti da Skupština Kosova ubrzano izglasa ratifikaciju demarkacije s Crnom Gorom i kako je to važan korak na putu ka liberalizaciji viznog režima.

“Datum će biti posljedica napretka ostvarenog u vezi s demarkacijom“, poručio je Juncker, koji je u Prištini boravio s visokom predstavnicom za vanjsku politiku i sigurnost EU-a Federicom Mogherini i komesarom za evropsku i susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannesom Hahnom.

Thaci o nastavku dijaloga

Predsjednik Kosova Hashim Thaci na zajedničkoj konferenciji za medije s Junckerom izjavio je kako “očekuje da EU, odnosno Mogherini, preuzme ulogu koju joj pripada” kako bi dijalog Beograda i Prištine koji se održava u Briselu bio nastavljen “što prije”.

Thaci je rekao kako su institucije u Prištini “posvećene nastavku ovog dijaloga”, jer je to “u interesu obje države”.

“Očekujem da EU, odnosno Mogherini, preuzme ulogu koju joj pripada kako bi ovaj proces počeo što prije i da ima podršku EU-a. Dijalog je jedini put koji vodi naše zemlje naprijed”, dodao je.

Hahn je po današnjem dolasku u Prištinu napisao na Twitteru kako je potrebno “da cijela regija napreduje”.

Izvor: Agencije