Slovenija: Navršilo se 26 godina od ‘izbrisanih’ i kršenja ljudskih prava

Ljubljana, Slovenija
Ustavni sud razmatrat će zahtjev da se maksimiziranje odšteta za pretrpljenu štetu proglasi nezakonitim (AP)

U ponedjeljak se navršilo 26 godina otkad su tadašnje slovenske vlasti jednom uredbom “izbrisale” iz državnog registra 25.671 ljudi neslovenskog podrijetla, koji su tako ostali bez dokumenata, prava na boravak, rad i socijalnu zaštitu, podsjetili su slovenski mediji.

Iako se to događalo u pomalo euforičnoj atmosferi nakon osamostaljenja, posljedice za te ljude i obitelji iz drugih dijelova nekadašnje SFRJ, koji su morali izdržati pritiske “bešćutnog birokratskog stroja”, dugotrajne su i još nisu u cijelosti sanirane.

Slovenija se zbog tog slučaja masovnog kršenja ljudskih prava našla i pred Europskim sudom za ljudska prava u Strasbourgu, a mnogi su problemi “izbrisanih” neslovenaca aktualni i danas, navodi mariborski dnevni list Večer.

Od 346 tužbi riješeno 12

Antropologinja i klasična filologinja Svetlana Slapšak, koja se sa suprugom u Ljubljanu preselila 1991. iz Beograda i dvije godine kasnije dobila slovensko državljanstvo, kazala je za Večer da joj je bilo grozno kad je, čekajući na šalteru papire za boravak u Sloveniji, vidjela da “neslovencima” koji su tu došli prije nje činovnici škarama uništavaju prijašnje dokumente i da se onda i sama osjetila nepoželjnom jer je to bila prijeteća poruka.

Nakon što je Europski sud za ljudska prava 2010. godine o predmetu “izbrisanih” presudio da im država treba oduzeta prava riješiti sistemskim zakonom, uz mogućnost odštete, parlament je donio zakon po kojemu “izbrisanima” koji ulože zahtjev u upravnom postupku može pripasti najviše 50 eura za svaki mjesec koji su bili bez svih prava i dokumenata, a najviše trostruki iznos ako se odluče za sudsku tužbu, no mnogi su slučajevi još otvoreni.

Dosad je na sudovima podneseno 346 tužbi, a riješeno ih je samo 12, dok je “izbrisanima” u administrativnim postupcima dodijeljena odšteta od ukupno 26,5 milijuna eura, objavio je u ponedjeljak Slovenski radio, kako prenosi HINA.

Ustavni sud, osim toga, razmatrat će zahtjev da se maksimiziranje odšteta za pretrpljenu štetu proglasi nezakonitim, a problem je i to što se u ime države “izbrisanima” još nitko nije ispričao, prenose slovenski mediji.

AI: ‘Treba još mnogo da se isprave nepravde’

Problem “izbrisanih” u Sloveniji, kao jedan od najistaknutijih, uz diskriminaciju romske manjine, spominje u svom izvješću, objavljenom krajem prošlog tjedna, i organizacija Amnesty International, koja navodi da na tom području nije bilo pravog napretka i da neke stvari ostaju neriješene.

Direktorica Amnesty Internationala za Sloveniju Nataša Posel upozorava da je potrebno napraviti još mnogo toga da se isprave sve nepravde koje su “izbrisani” takvim potezom države doživjeli.

“Još je nesređeno pitanje socijalnog i zdravstvenog osiguranja za izbrisane, pitanje njihovih stambenih prava koja su nekad imali te prijenos njihovih statusnih prava na djecu”, kazala je Posel za Večer, dodavši da je potrebno i utvrditi tko su krivci da je do takvog kršenja ljudskih prava 1992. godine uopće došlo.

Izvor: Agencije