Juncker i Hahn završavaju posjetu Srbiji

Juncker i Hahn u utorak su u Podgorici, a u srijedu u Sarajevu i Prištini (Tanjug)

Predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić sastat će se danas u Beogradu s predsjednikom Evropske komisije Jean-Claudeom Junckerom i evropskim komesarom za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannesom Hahnom, saopćila je kancelarija Vlade za saradnju s medijima.

Juncker i Hahn u ponedjeljak su razgovarali s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Visoki evropski zvaničnici nalaze se na turneji po zemljama zapadnog Balkana u okviru koje su prethodno posjetili Skoplje i Tiranu, a nakon Beograda boravit će u Podgorici, Prištini, Sarajevu i Sofiji, prenosi agencija Tanjug.

S neriješenim sporovima ne može u EU

Juncker je u ponedjeljak poručio da 2025. godina iz Evropske strategije za Zapadni Balkan “nije obećanje” nego ohrabrenje i poticaj zemljama kandidatima, ponovivši da s neriješenim bilateralnim sporovima ne mogu postati članice Unije.

“To nije obećanje, to su perspektive, to je indikativni datum, to je ohrabrenje”, rekao je Juncker na konferenciji za novinare nakon razgovora s predsjednikom Srbije Vučićem i komesarom Hahnom.

Predsjednik EK-a ponovo je naglasio da se u EU ne mogu unositi bilateralni nesporazumi i uzajamna neriješena pitanja, javila je HINA.

Pohvalio je Srbiju da je već prošla “impresivni dio puta” i dodao da “mnogi nisu svjesni” u kojoj se mjeri Srbija pripremila za članstvo. No, istakao je da datum pristupanja EU-u ne zavisi od Brisela nego prije svega od Beograda.

Uz dosadašnji napredak i provedene reforme ,”od kojih su neke bile bolne i zaslužuju poštovanje i divljenje”, Juncker kao glavne izazove i iskušenja u daljnjem pretpristupnom procesu Srbije vidi rješavanje pitanja koja se tiču vladavine prava i pravosuđa te pravno obavezujući sporazum s Prištinom.

Vučić: ‘Podsticaj Srbiji’

Vučić je zahvalio Junckeru na poštovanju koje pokazuje prema Srbiji, istakavši da je njegova posjeta s Johannesom Hahnom “značajan podsticaj da Srbija nastavi s reformama u procesu pristupanja EU-u” i da se mijenja kako bi mogla biti dio društva kojem želi pripadati.

Istakao je da će za Srbiju najteža prepreka na putu ka članstvu u EU-u biti pravno obavezujući sporazum s Prištinom, ali je naglasio da se “tu nema šta skrivati, niti želi građanima mazati oči”.

Predsjednik Srbije istakao je važnost kompromisa Srba i Albanaca, kao dvije najmnogoljudnije nacije na Balkanu, ali i naglasio da kompromis podrazumijeva da i Beograd i Priština nešto izgube, a ne da jedna strana dobije, a druga sve izgubi.

Izvor: Agencije